A multivitaminok nem hosszabbítják meg az élettartamot

Egy friss kutatás szerint a multivitaminok napi szedése nem csökkenti jelentősen a halálozási kockázatot, és nem járul hozzá az egészséges felnőttek életének meghosszabbításához. A The Independent által ismertetett tanulmányban az amerikai Nemzeti Rákkutató Intézet szakértői közel 400 ezer egészséges felnőtt adatait elemezték, akiket több mint két évtizeden át követtek nyomon.

A kutatócsoport nem talált egyértelmű összefüggést a multivitaminok rendszeres fogyasztása és az alacsonyabb halálozási kockázat között. Sokan szednek rendszeresen multivitaminokat, remélve, hogy ezáltal javíthatnak egészségi állapotukon, azonban a napi használat pontos előnyei és káros hatásai még mindig nem egyértelműek.

A vizsgálat során három nagy tanulmány adatait értékelték ki, melyek résztvevői általában egészségesek voltak és nem szenvedtek krónikus betegségekben. Az elemzés során figyelembe vették többek között az etnikai hovatartozást és az iskolai végzettséget is, és megállapították, hogy a naponta multivitamint fogyasztók körében nem csökkent egyértelműen a halálozás valószínűsége azokhoz képest, akik nem szedték ezeket a készítményeket.

Bár a kutatás nem talált bizonyítékot arra, hogy a multivitaminok rendszeres használata hosszabb élettartamot eredményezne, felmerül a lehetőség, hogy a fogyasztásuk összefüggésbe hozható lehet az öregedéssel kapcsolatos egyéb egészségi következményekkel.