Online csalások elleni harc: jelentős eredmények és új intézkedések

Az online csalások elleni küzdelem jelentős előrelépést mutat, miután a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára bejelentette, hogy a rendőrség által létrehozott Kiber 300 nyomozócsoport tevékenységének köszönhetően csökkent a csalások száma, és több gyanúsítottat tartóztattak le.

Az elmúlt fél év során 30 százalékkal mérséklődött az online csalások száma, amit a jogi szigorításoknak és a rendőri intézkedéseknek tulajdonítanak. Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára szerint a Kiber 300 csoport másfél év alatt 819 gyanúsítottat hallgatott ki, és ebből 114 személyt tartóztatott le a bíróság.

A továbbiakban augusztustól újabb intézkedések lépnek életbe, amelyek célja az online csalók felelősségre vonásának hatékonyabbá tétele és a csalások megnehezítése. Rétvári Bence kiemelte, hogy a Covid-járvány után különösen megnőtt az online térben elkövetett bűncselekmények száma.

A rendőrség a Kiber 300 nyomozócsoportot hozta létre, és jogszabályokkal kötelezte a bankokat a csalások elleni védelem fokozására. Gyakran külföldi, elsősorban ukrán szervezetek állnak az adathalász üzenetek mögött, amelyek a banki adatok megszerzésére irányulnak. Rétvári Bence figyelmeztetett, hogy a banki ügyintézők sosem kérik el a személyes banki adatokat.

Suszter Tamás, a Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányság helyettes vezetője beszámolt arról, hogy a Mátrix Projekt keretében egy veszprémi online csalás nyomán 23 magyar és ukrán személyt gyanúsítottak meg, akik összesen 267 millió forint kárt okoztak. A nyomozás során felgöngyölítettek egy országos szervezetet, amelynek kapcsolatai voltak Ukrajnában működő call centerekkel. A napokban további 42 gyanúsítottat hallgattak ki, akik között több magyar stróman is volt, akik egy külföldi szervezett bűnelkövetői körnek segítettek a sértettektől megszerzett pénzt tisztára mosni.

Álmos Gergő, az Országos Rendőr-főkapitányság Kiberstratégiai Osztályának vezetője hangsúlyozta, hogy a Kiber 300 nyomozóegység a technológiai fejlesztéseknek köszönhetően hatékonyan lép fel az online csalókkal szemben. Az uniós és hazai pályázati lehetőségeket kihasználva történnek a fejlesztések. Felhívta a figyelmet arra, hogy mindenki legyen óvatos a pénzügyi üzenetekre válaszolva, és különösen a nagy sportesemények idején fokozott figyelemmel legyenek a fogadási oldalakra.

A Pest Vármegyei Rendőr-főkapitánysággal és Budapesti Rendőr-főkapitánysággal közösen 2023. október 3-án hat személyt fogtak el, akiket őrizetbe vételük mellett gyanúsítottként kihallgattak és kezdeményezték letartóztatásukat. A nyomozás során kiderült, hogy a csalók egy külföldi, szervezett bűnelkövetői kör tagjai voltak, akiknek munkáját magyar bűntársaik segítették.

A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegye és Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegye bűnügyi és közterületi állományának együttműködésével újabb elkövetői kör került a rendőrök látókörébe, és több strómant fogtak el. A 23 stróman az automatákból vagy banki pénztárakból vette fel az összeget, és többen közülük valutaváltókban igyekeztek tisztára mosni a sértettektől megszerzett pénzt. A Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Igazgatóság Gazdaságvédelmi Osztályán csalás bűntette, valamint pénzmosás bűntette miatt folyik a nyomozás.