Szuper fellépőkkel indul jövő héten az EFOTT, a legzöldebb fesztivál

A klímaváltozást tartják a legfontosabb környezeti problémának a magyar fiatalok az EFOTT kutatása szerint. A legkörnyezetvédőbb fesztivál alapos felmérést végzett a fiatalok között, és továbbra is zöld szervezést kínál a július 10-én induló fesztiválon.

Az EFOTT fenntarthatósági kutatása rávilágított, hogy a 17-29 éves magyar fiatalok többsége a klímaváltozást tekinti a legsürgősebb környezeti problémának. A középiskolások és egyetemisták körében végzett felmérés, amelyben 1038 fő vett részt, azt is megmutatta, hogy a fiatalok igyekeznek csökkenteni ökológiai lábnyomukat, például kevesebb ruhát vásárolnak.

Az EFOTT, amelyet a Velencei-tó partján rendeznek meg július 10-től 14-ig, olyan előadókat vonultat fel, mint Azahriah, Majka, Krúbi, a Halott Pénz, a VALMAR, Manuel, Dzsúdló, T.Danny, Lil Frakk, Margaret Island, az Irie Maffia, a Blahalouisiana és a Punnany Massif.

A fiatalok által kitalált jelmondatok, mint például "Hozzuk helyre a Földet, amíg nem késő!" és "A kevesebb néha több!", a fenntarthatóság és környezetvédelem fontosságát hangsúlyozzák. A kutatásból kiderült, hogy a résztvevők a műanyagszennyezés, a vízszennyezés és a túlfogyasztás káros hatásaitól is tartanak.

Budai Marcell, az EFOTT sajtófőnöke elmondta, hogy a fiatalok többféleképpen próbálják csökkenteni ökológiai lábnyomukat: szelektíven gyűjtik a hulladékot, újra felhasználják a tárolóedényeket, előnyben részesítik a közösségi közlekedést, csökkentik az elektromos áram használatát, valamint visszafogják a fogyasztásukat és újra felhasznált eszközöket választanak.

A sajtófőnök hozzátette, hogy a 17-29 évesek 75 százaléka úgy véli, a fenntarthatósággal kapcsolatos információk nem jelennek meg megfelelő módon az oktatásban, és 77 százalékuk szerint a környezeti kérdésekkel kapcsolatos döntéshozatalban nem képviselik elégségesen a véleményüket.

A fiatalok támogatnák a napelemek telepítését egyes középületekre, a műanyagmentes alternatívákat, a virtuális munka és oktatási lehetőségeket, valamint a papírmentes irodák és iskolák kialakítását.

Az EFOTT, mint az egyik legzöldebb nyári zenei fesztivál, már hosszú évek óta szelektíven válogatja a hulladékot, és 2022 óta a biológiailag lebomló szemetet is komposztálja. Idén is környezettudatos a szervezés, amelyet az Óbudai Egyetemmel közösen valósítanak meg. Kiemelt partnerei között szerepel az MVM és az Auchan, amelyekkel együttműködve a vásárlói tudatosságot és az élelmiszermentés kultúráját népszerűsítik.