Orosz tengeralattjárók az Ír-tengeren

Oroszország tengeralattjárókat küldött az Ír-tenger környékére a 2022-es Ukrajna elleni támadást követően, amelyek összetűzésbe keveredtek a britekkel – számolt be a Bloomberg.

A Bloomberg hírügynökség szerint az első bevetés mintegy 18 hónappal ezelőtt történt, a második pedig a közelmúltban. A brit és ír védelmi minisztériumok nem kommentálták az eseményeket, de a Kreml lépései arra késztették a brit hadsereget, hogy intézkedéseket tegyen a brit és ír vizek védelmében. Egyes jelentések szerint az orosz tengeralattjárók Nagy-Britanniát és Nyugat-Írországot körülvevő vizeken állomásoztak az ukrajnai háború idején, de korábban nem érkezett jelentés arról, hogy az Ír-tenger felé közlekedtek volna.

Egy orosz Kilo-osztályú tengeralattjáró, amely dízel-elektromos támadó búvárhajóként ismert és képes Kalibr cirkálórakéták, torpedók és tengeri aknák kilövésére, első bevetését az Ír- és Nagy-Britannia szigetét elválasztó Ír-tenger közelében hajtotta végre. A második incidensre a közelmúltban került sor, és ezek voltak az első alkalmak, hogy Oroszország ilyen lépésre vállalkozott.

Az ír média 2023-ban arról számolt be, hogy egy brit helikopter és egy hadihajó "elkergetett" egy orosz tengeralattjárót az Írország délnyugati részén fekvő Cork kikötőjétől, mivel az ír hadseregnek nem álltak rendelkezésére a víz alatti fenyegetések elhárításához szükséges képességek. A múlt hónapban orosz jelentések szerint a haditengerészet hajói, köztük a Jasen-osztályú Kazan tengeralattjáró, szimulált gyakorlatokat hajtottak végre az Atlanti-óceánon, majd Kubába utaztak.

A Kilo programot a modern történelem egyik legsikeresebb haditengerészeti programjaként tartják számon, több mint 60 Kilo-osztályú tengeralattjáróval, amelyeket a Fekete-tengeren ukrajnai célpontok elleni támadásokra használnak. Az amerikai tisztviselők tudtak a tengeralattjáró mozgásáról, és az Egyesült Államok figyelemmel kíséri az orosz haditengerészeti tevékenységet – mondta egy magas rangú Biden-kormánytisztviselő. Mind a brit, mind az ír védelmi minisztériumok hallgatnak az eseményekkel kapcsolatban.

A tengeralattjárók telepítése az Egyesült Királyság és Írország körül Oroszország kísérlete lehet a védelem potenciális gyenge pontjainak felderítésére, vagy arra, hogy megpróbálják megfélemlíteni az Egyesült Királyságot az Ukrajnának nyújtott támogatására válaszul. Corkban köt ki az EXA Atlantic nevű tenger alatti kábel, amely Kanadával és az Egyesült Királysággal is összeköttetésben áll, és az ír védelmi tárca szóvivője szerint a kormányzati szervek együttműködnek az ország adatkábeleinek védelmében. Egyes vélemények szerint egy orosz tengeralattjáró számára kihívást jelentene, hogy sikeresen navigáljon az Ír-tengeren a nemzetközi jog megsértése nélkül, mivel a felségvizekre vonatkozó igények összetettsége miatt a tengeralattjáróknak jogilag a felszínen kell áthaladniuk, és az Ír-tenger változó mélységei egyébként is megnehezítenék a víz alatti közlekedést.

Írország nem tagja a NATO-nak, és a védelmi kiadások aránya az egyik legalacsonyabb az EU-ban, a GDP 0,2 százaléka körül van.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan figyelemmel kísérjük.