Gyurcsány Ferenc nem mond le a DK elnöki posztjáról

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke bejelentette, hogy nem mond le az elnöki posztról, és kijelentette, hogy az ellenzéki pártok vezetőcseréi nem eredményeztek megerősödést. A Tisza Párt előretörése és az ellenzéki pártok vezetőinek lemondása után Gyurcsány hangsúlyozta, hogy a Demokratikus Koalíció a legerősebb felállásban van, és nem tartja a felelősség szinonimájának a lemondást. Az ellenzéki pártok vezetőváltásai nem hoztak pozitív változást, a Jobbik például jelentős támogatottság-vesztést szenvedett el Vona Gábor lemondása után, míg a Momentum és az MSZP is vezetői válságokkal küzdött.

Gyurcsány Ferenc a választási eredményeket követően intenzív kommunikációs offenzívával válaszolt a kritikákra, és egy videóbeszámolóban értékelte a helyzetet. A Demokratikus Koalíció elnöke szerint a pártja az utolsó létező, valódi ellenzéki erő, és a lemondások helyett a felelősségvállalást helyezi előtérbe. A DK elnöke szerint a pártja a legéletképesebb a parlamenti pártok közül, bár elveszítette négyből két európai parlamenti mandátumát, és önkormányzati pozíciói is számottevőek maradtak.

A Jobbik esetében Vona Gábor lemondása után több vezetőváltás és szakadás következett be, ami a párt jelentős gyengüléséhez vezetett. A Momentum Fekete-Győr András elnöksége alatt érte el utoljára jelentős sikereket, de a párt támogatottsága azóta jelentősen csökkent. Az MSZP esetében a Mesterházy Attila elnöksége utáni időszakot követően a párt támogatottsága drámaian csökkent, és jelenleg vezetői válságban van.

Az LMP és a Párbeszéd – Zöldek helyzete is válságos, mindkét párt évek óta küzd az életben maradásért, és jelentős támogatottság-vesztést szenvedtek el. Az LMP belső megosztottsága és vezetőváltásai miatt veszített jelentős támogatottságot, míg a Párbeszéd politikai súlya marginális maradt.

A Mi Hazánk azonban erősödött, és az első európai parlamenti mandátumát is megszerezte, miközben a Jobbik képviselőt sem tudott juttatni az Európai Parlamentbe. Gyurcsány Ferenc szerint a Demokratikus Koalícióban felmerült kérdések – a hibák és a lemondások szükségessége – kapcsán mindkét esetben 'nem' volt a válasz, így a pártelnök nem látja indokoltnak a távozást.

A Momentum belső kutatása szerint Fekete-Győr András a vasárnapi elnökválasztás előtt esélyesebbnek tűnik az elnöki posztra Tompos Mártonnal szemben. Donáth Anna, aki nem indul újra, a legismertebb és legnépszerűbb figura a pártban. A kutatás eredményei szerint a Momentum-szavazók körében Fekete-Győr és Donáth egyaránt magas ismertségi és népszerűségi mutatókkal rendelkeznek, míg Tompos Márton ismertsége és népszerűsége jelentősen elmarad tőlük. A kutatás rámutatott, hogy a párt támogatottsága és politikai helyzete a választók szerint a 2022-es választások óta lejtmenetben van, és a legsikeresebb időszakát Fekete-Győr vezetésével élte meg.