Nagy-Britannia majdnem az összes önjáró tarackját Ukrajnának adományozta

Nagy-Britannia a védelmi minisztérium brit törvényhozásnak adott válaszából kiderülően szinte az összes hadra fogható AS-90-es önjáró tarackját átadta Ukrajnának.

A brit munkáspárti árnyék védelmi minisztere, John Healy érdeklődött a konzervatív kormány védelmi minisztériumánál, hogy eddig mennyi fegyvert juttattak el Ukrajnának. Leo Docherty, a fegyveres erőkért felelős miniszter részletes válaszában közzétette az eddigi összes fegyvertranszfert, típusonként és esetenként darabszámokkal is részletezve.

A közölt adatok szerint London szinte az összes szolgálatban lévő, hadra fogható önjáró tarackját elküldte Ukrajnának. Kijev már 50 ilyen eszközt kapott, ami az online elérhető elemzői források szerint Nagy-Britannia összesen 57 harcképes AS-90-es tarackjának majdnem az egészét jelenti. Emellett a brit készletekben található további néhány tucat AS-90-es is hamarosan Kijevhez kerülhet.

Az AS-90-eseket eredetileg a 2030-as évekig tervezték szolgálatban tartani, de ezeket az eszközöket már kivonásra ítélték. Az átadásból adódó tüzérségi képesség hiányát Nagy-Britannia átmenetileg svéd Archer tarackok beszerzésével, hosszú távon pedig német RCH 155-ösökkel kívánja pótolni.

A brit tüzérségi fegyvernem további elemei között szerepel még körülbelül 40 darab M270 MLRS rakéta-sorozatvető és nagyjából 120 L118-as könnyű vontatott tarack.

A brit védelmi erők nem csak a tüzérségi eszközök terén mutatnak aktivitást, hanem más területeken is incidensek történnek. Hétfő reggel London belvárosában a hadsereg három lova szabadult el egy gyakorlat közben, amelyet rendőrök és katonák együttműködésével sikerült megoldani. A lovak a Household Cavalryhoz tartoznak, amely a brit hadsereg egyik legmagasabb rangú ezrede. Az incidens során a lovak több kilométert futottak megállás nélkül, mielőtt sikerült őket befogni. A katonák közül senki sem sérült meg, az egyik ló azonban kisebb sérüléseket szenvedett. Három hónappal ezelőtt hasonló eset történt, amikor öt ló szabadult el, és csak délutánra sikerült őket megfékezni. Április óta másodszorra is elszabadultak a brit hadsereg lovai London belvárosában. Az egyik lovat megijesztette egy busz, majd három ló elszabadult. Az állatok a Seville útról a South Eaton térre menekültek, ahol az egyik lovat megtalálták. Két ló a Belgrave úton keresztül a Vauxhall hídig vágtatott tovább, mielőtt megállították volna őket. Egy ló könnyebb sérüléseket szenvedett, katonák nem sérültek meg. Az incidens során a lovakat "gyorsan és biztonságosan" befogták és a Hyde Park laktanyába szállították.