Az EU új vámszabályozása és a magyar nyugdíjreform a láthatáron

Az Európai Bizottság intenzíven dolgozik azon, hogy átírja az EU-s vámszabályokat, amelyek jelenleg lehetővé teszik a 150 euró alatti értékű, nem EU-s országból érkező csomagok vámmentes bevitelét.

A Financial Times értesülései szerint az Európai Bizottság célja, hogy megakadályozza a kínai e-kereskedelmi cégek, mint az Aliexpress, Shein és Temu által értékesített olcsó termékek túláradását az EU piacán. Ez a lépés azért vált szükségessé, mert a jelenlegi szabályozás értelmében a 150 eurónál olcsóbb, nem EU-s országokból származó csomagokra nem kell vámot fizetni, amit ezek a vállalatok kihasználnak.

A hvg.hu korábbi beszámolója szerint az Európai Bizottság most azt tervezi, hogy eltörli ezt a határt, mivel 2023-ban kétmilliárd darab 150 eurónál kisebb értékű csomag érkezett az EU-ba, ami jelentős kihívást jelent a vámhivatalok számára.

Az EU 2023-ban határozta el, hogy reformálja a vámszabályokat, és a kínai e-kereskedők gyors térnyerése miatt sürgőssé vált a folyamat felgyorsítása. Az Európai Bizottság által elfogadott magyar Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz, RRF előirányozza a nyugdíjreformot is, amelynek lépéseiről azonban a vállalt határidők ellenére még nem történt társadalmi egyeztetés. A nyugdíjrendszer felülvizsgálatára irányuló intézkedések három szakaszban valósulnának meg, de a folyamat első két lépése már lemaradt a határidőkről, ami aggodalmakat vet fel a harmadik lépés, a jogszabály hatályba léptetésének időzítésével kapcsolatban is.

A NyugdíjGuru szerint a nyugdíjreform első szakaszában egy független nemzetközi szakértői jelentés készül a rendszer erősítésének lehetőségeiről, amelynek elkészítési határideje már fél éve lejárt. A második szakaszban a független elemzők munkájára építve részletes javaslatot kell kidolgozni, és ezt társadalmi vitára kell bocsátani, amit a kormány 2024. június 30-áig vállalt, de ez a határidő is eltelte nélkül, társadalmi egyeztetésre nem került sor. Az utolsó lépés a kormányzati terv szerint a nyugdíjrendszert módosító jogszabály hatályba léptetése lenne legkésőbb 2025. március 31-én, de a szakértőnek erős aggályai vannak az első két határidő csúszása után, hogy ez teljesül-e.