Átmeneti enyhülés után újra kánikula várható

Erőteljes gomolyfelhő-képződés és főként keleten sok fátyolfelhő mellett többórás napsütésre számíthatunk szerdán, a legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 28 fok között alakul. A HungaroMet tájékoztatása szerint veszélyes időjárási jelenség nem várható, így egyetlen vármegyére sem adtak ki figyelmeztetést.

Szerdán kevesebb helyen esik az eső, és a hét második felében melegedés veszi kezdetét. A keleti és a nyugati határ közelében kevesebbet süthet a nap. A keleti tájakon csökken a felhőzet, de a Tiszántúlon erősen felhős részek is maradhatnak. Másutt derült ég vagy kevés felhő várható, és éjfélre mindenütt megszűnik a csapadék. Az északi, északnyugati szél tovább mérséklődik, de a Tiszántúlon és az Észak-Dunántúlon hajnalban megélénkülhet.

A legalacsonyabb hajnali hőmérséklet többnyire 12 és 17 fok között alakul, de a hidegre hajlamos helyeken ennél pár fokkal hűvösebb is lehet. Az Alpokalján és a Salgótarján-Szeged vonalban néhol záporok is kialakulhatnak, másutt nem valószínű csapadék. Az északnyugati, északi szél többfelé élénk, egy-egy helyen átmenetileg erős lesz.

Pihentetőbbek lesznek az éjszakák

Az orvosmeteorológia szerint szerdán már enyhülhetnek a hidegfronti tünetek, de a fokozottan érzékenyeknél még előfordulhat fejfájás, migrén, ízületi fájdalom. A felhősebb keleti tájakon kicsit bágyadtabbak, kedvetlenebbek lehetünk, az északias szél pedig nyugtalanságot, fejfájást, vérnyomás-ingadozást okozhat.

Felfrissül a levegő, így az éjszakák is pihentetőbbek lesznek. A kellemes, többnyire napos időben azonban gondoskodnunk kell bőrünk védelméről, mivel 10 és 16 óra között a naposabb tájakon nagyon erős, helyenként extrém erős lesz az UV-sugárzás. Egy időre megszűnnek a trópusi éjszakák, éjszakánként 10-17 fok közé hűl le a levegő.

Pénteken is hasonló idő várható, csak kicsivel lesz melegebb az idő. Hétvégére azonban újra tervezhetjük a strandolást, mivel visszatér a kánikula. A hétvégén ismét 24-30 fok közötti csúcshőmérsékletek várhatóak. Egyelőre úgy néz ki, a csütörtöki nap is hasonlóan kezdődik majd: gomolyfelhős, napos időre számíthatunk, néhol zápor, esetleg egy-egy zivatar előfordulhat, és a délutáni órákban 24-29 fokot olvashatunk le a hőmérőkről.