Új módszer a világbajnokság kvótáinak igazságos elosztására

Magyar kutatók, köztük Csató László, a SZTAKI és a Corvinus Egyetem munkatársai által kidolgozott új módszer segíthetne igazságosabban elosztani a labdarúgó világbajnokság részvételi kvótáit, ami előnyös lehetne a magyar válogatott számára is.

A 2026-os labdarúgó világbajnokság több szempontból is újdonságokat hoz: 48 csapat vesz részt rajta, három ország lesz a házigazda, és garantáltan lesz résztvevő az óceániai térségből. A selejtezőket a FIFA hat konföderációja önállóan rendezi, és a csapatok többsége anélkül jut ki, hogy más földrajzi zónák csapataival mérkőznének meg.

Csató László és kutatótársai, Kiss László Marcell és Szádoczki Zsombor egy olyan módszert javasoltak, amely az Élő Árpád által kifejlesztett rendszeren alapszik, és a konföderációk múltbeli teljesítményének összehasonlításán keresztül osztaná ki a kvótákat. Ez a módszer már 2018 óta használatban van a FIFA világranglistájának összeállításához.

A kutatók szerint a jelenlegi kvótaelosztás nem tükrözi megfelelően a kontinensek erőviszonyait, és több európai, dél-amerikai, valamint CONCACAF csapatnak kellene részt vennie a világbajnokságon. A 2026-os világbajnokságon például 16 európai és 12 észak-, közép- és dél-amerikai csapat vesz részt, míg az ázsiai és CONCACAF kvóták aránya 8,33 és 6,67 lesz.

A kutatók rámutattak, hogy a 48 csapatos világbajnokság lebonyolítása is problémás lehet, mivel a legjobb harmadik helyezettek is továbbjuthatnak, ami késleltetheti a továbbjutás eldőlését. Csató László szerint a 2 hatványai jobban kedvelték volna, mert egyértelműbb a továbbjutók kiléte.

A világbajnoki selejtezők kapcsán érdekesség, hogy nincs egyértelműen rögzítve, melyik ország melyik konföderációhoz tartozik. Ausztrália például korábban az óceániai, jelenleg azonban az ázsiai szövetségben versenyez, ami jelentősen megkönnyítette számára a világbajnokságra való kijutást.

A kutatók szerint a világbajnokság kvótáinak elosztását objektív mutatók alapján kellene meghatározni, hasonlóan az UEFA Bajnokok Ligája lebonyolítási rendszeréhez, ahol a nemzetek teljesítménye alapján dől el, hány csapattal vehetnek részt a versenysorozatban. A HUN-REN SZTAKI és a Corvinus kutatói által javasolt módszerrel a magyar válogatott könnyebben kijuthatna a világbajnokságra. A módszer alkalmazása során több nehézséggel is számolni kell, például a frissítés gyakoriságával, a legjobb csapatok teljesítményének súlyozásával, és azzal, hogy mely mérkőzéseket vegyék figyelembe a rangsorolás során.