A The New York Times szerint Bidennek vissza kellene lépnie

A The New York Times szerkesztősége vezércikkében arra kéri Joe Biden amerikai elnököt, hogy mondjon le arról, hogy ismét ő legyen a demokraták elnökjelöltje, mivel úgy vélik, hogy a nemzet lelkének megmentésére van szükség Trump rosszindulatától.

A lap szerint Bidennek el kellene fogadnia, hogy nem ő a legmegfelelőbb jelölt a demokraták számára, és helyette egy erősebb elnökjelöltet kellene választaniuk. A szerkesztőség úgy látja, hogy Biden joggal állítja, hogy az USA demokráciájának jövője november 5-én dől el, de Trump veszélyt jelent a jogállamra és méltatlan a köz bizalmára. Trump hívei nyíltan bevallották, hogy felhatalmazást kívánnak neki adni a legrémesebb ígéretei és fenyegetései beváltására.

Biden elismerte, hogy nem vitázott jól az első televíziós elnökjelölti vitában, de hozzátette, hogy tudja, miként kell az elnöki munkát végezni és feladatokat megcsinálni. A cikk szerint Biden már nem az az ember, aki négy évvel ezelőtt legyőzte Trumpot, és a vitán nem tudta meggyőzni a közvéleményt arról, hogy képes ellátni a hivatalát. Nehézségei voltak válaszolni Trump provokációira, hazugságaira, és nem tudta hatékonyan felelősségre vonni őt a kudarcaiért és terveiért.

A szerkesztőség szerint Biden csodálatra méltó elnök volt, az ország felvirágzott a vezetése alatt, de most a legnagyobb szolgálatot azzal tenne, ha bejelentené, hogy kiszáll a versenyből. A The New York Times újságírói szerint Biden hazárdjátékba kezdett, és a demokraták között vannak olyan politikusok, akik jobb alternatívát jelentenének egy második Trump-elnökséggel szemben. Úgy vélik, a párt nem kockáztathatja az Egyesült Államok stabilitását és biztonságát azzal, hogy a választókat Trump vagy Biden hiányosságai között kényszeríti választani.

A szerkesztőség szerint Biden elbukta a saját maga által választott vizsgát, amikor kiállt Trump ellen a vitában, és nem sikerült bizonyítania, hogy alkalmas jelölt. Azonban még van idő találni valakit helyette. A republikánusoknak is mélyebben kellene nézniük a saját lelkük mélyére, mivel Trump a vitában olyan tervekről beszélt, amelyek ártanának az amerikai gazdaságnak, aláásnák az állampolgári jogokat és roncsolnák az Egyesült Államok kapcsolatait más országokkal. Trump nem volt hajlandó kijelenteni, hogy elfogadja a vereséget, ha veszít.

A CNN megrendelésére készült közvéleménykutatás szerint a nézők 67 százaléka Donald Trumpot látta a vita győztesének, és még Biden saját kampánycsapata szerint is rossz formában volt. A vitát követően több Demokrata Párthoz közeli médium is komoly kritikát fogalmazott meg Joe Biden teljesítménye miatt, és véleményformáló médiaszemélyiségek is felvetések arra, hogy a demokratáknak más jelöltet kellene keresniük.

Több magas rangú választott demokrata politikus, köztük Kamala Harris alelnök, Hakeem Jeffries, a képviselőházban kisebbségben lévő demokrata képviselőcsoport vezetője, valamint Gavin Newsom, Kalifornia állam vezetője is támogatásáról biztosította Joe Bident.

A cikk végén a szerkesztőség úgy fogalmaz, hogy a demokraták elismerése, miszerint Biden nem folytathatja a versenyt, és egy erősebb jelölt választása a legnagyobb esélyt kínálja a nemzet lelkének megmaradására Trump rosszindulatú ténykedésétől.