Egy elítélt holland strandröplabdázó részt vesz a párizsi olimpián

Egy korábban megerőszakolásért elítélt holland strandröplabdázó, Steven van de Velde képviselni fogja Hollandiát a párizsi nyári olimpián.

Steven van de Velde, aki jelenleg 29 éves, 2016-ban négy év börtönbüntetést kapott, mert 2014-ben szexuális kapcsolatot létesített egy 12 éves brit lánnyal Angliában, amit az ottani jogszabályok nemi erőszaknak minősítenek. Büntetése egy részét letöltötte az Egyesült Királyságban, majd Hollandiába szállították, ahol 2017-ben szabadlábra helyezték.

A szabadulása után Van de Velde visszatért a strandröplabda élvonalába, és a 23 éves Matthew Immersszel együtt sikerült kvalifikálniuk magukat az olimpiára. A The Telegraph szerint az ő győzelmük is esélyes, miután legyőzték a világranglistát vezető svéd párost.

Michel Everaert, a holland röplabdaszövetség főigazgatója elmondta, hogy tisztában vannak Van de Velde múltjával, és a Holland Olimpiai Bizottsággal, valamint a Nemzetközi Röplabda-szövetséggel is egyeztettek a sportoló visszatéréséről. „Az angol törvények szerint elítélték, és a büntetését letöltötte. Azóta folyamatosan kapcsolatban állunk Stevennel, aki mostanra példaértékű sportoló és embernek bizonyul, teljesen visszailleszkedett a holland röplabda közösségébe” – tette hozzá Everaert.

Van de Velde a NOS holland közszolgálati csatornának adott nyilatkozatában kifejtette: „Ami történt, megtörtént. Nem tudom visszacsinálni, így viselnem kell a következményeket. Természetesen el lehet ítélni. Ez életem legnagyobb hibája.” Hozzátette, hogy borzasztóan hálás a második esélyért, amit a szülei, barátai és a röplabda-szövetség adott neki, és azon lesz az olimpián, hogy meghálálja mindezt.

A közelgő párizsi olimpia kapcsán a nemzetközi sajtó ismét foglalkozik az üggyel, amire a holland röplabdaszövetség közleményben reagált. Kijelentették, hogy felkészültek arra, hogy az olimpia közeledtével újra napirendre kerül ez az eset, és megerősítették, hogy támogatják Van de Velde részvételét. „Minden kvalifikációs követelménynek megfelel az olimpiai játékokra, így a csapat tagja” – áll a közleményben.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság a CNN megkeresésére kifejtette, hogy a csapatok összeállítása a nemzeti olimpiai bizottságok hatáskörébe tartozik, és abba a NOB-nak nincs beleszólása. A Holland Olimpiai Bizottság szerint nullával egyenlő annak az esélye, hogy Van de Velde visszaessen korábbi hibájába.

Azonban vannak olyan szervezetek, mint az amerikai Center for SafeSport, amelyek mélyen aggódnak amiatt, hogy egy korábban kiskorúak szexuális zaklatásáért elítélt személy részt vehet a párizsi olimpián. Ju’Riese Colon, a szervezet vezérigazgatója szerint veszélyes üzenetet közvetít, hogy a világ minden tájáról érkező sportolók között, akik között sok kiskorú is van, olyan is van, aki korábban megerőszakolt egy 12 éves lányt. „Ezek szerint a pénz többet jelent, mint a biztonság. A sportban való részvétel kiváltság, nem pedig jog” – tette hozzá.