Az olaszok kiesése a 2024-es Európa-bajnokságon

Szombaton meglepetés érte a futballvilágot, amikor a 2024-es Európa-bajnokság nyolcaddöntőjében Svájc 2-0-ra legyőzte a címvédő olasz válogatottat. Az olaszok kapitánya, Luciano Spalletti a vereség után több okot is felhozott a csalódásra, beleértve a nagy hőséget és a rövid felkészülési időt.

A meccs után az olasz játékosok vállalták a felelősséget, azonban Spalletti is elismerte, hogy mint edző, ő hozza a döntéseket. A kapitány szerint a második félidő elején kapott gól különösen megviselte a csapatot, és már az első félidőben sem tudtak lépést tartani a svájciakkal. Kiemelte, hogy a csapatnak kevés gyors játékosa van, és hogy ő maga is kevesebb ideje volt a csapattal dolgozni, mint a többi szövetségi kapitánynak. Hozzátette, hogy a hosszú klubszezon és a meleg időjárás is nehezítette a helyzetüket.

Spalletti nyilatkozatában utalt arra is, hogy a tornán gyakran kellett rotálnia a játékosokat, és a taktikát is meccsről meccsre változtatta, annak ellenére, hogy korábban azonosítás megőrzéséről beszélt. Az olasz válogatott minden felállásban ötlettelenül játszott, és a kapus, Donnarumma nélkül valószínűleg már a csoportkörben kiesett volna. A kapitány szerint ezeket a problémákat nem lehet pusztán a felkészülési idő hiányára fogni.

Spalletti korábban is hírhedt volt különös nyilatkozatairól, mint például a horvátok elleni döntetlen után, amikor egy újságírói kérdésre öltözői szivárogtatásról beszélt, majd kijelentette, hogy az újságírónak 14 évig kellene minden nap "kiveri", hogy Spalletti tudásához közelítse.

A kapitány jövője most kérdéses, hiszen a Gazetta is felvetette a távozásának lehetőségét. Spalletti szerződése 2026-ig szól, de a kiesés hatással lehet a jövő márciusig esedékes szövetségi elnökválasztásra is, ami Gravina elnök pozícióját is veszélyeztetheti, aki korábban kiállt a kapitány mellett. Azonban vasárnap délelőtt Spalletti bejelentette, hogy nem mond le, és az olasz szövetséget vezető Gabriele Gravina elmondta, meneszteni sem fogják a kudarc miatt. Gravina megerősítette, hogy Spalletti marad a válogatott szövetségi kapitánya, és a korai búcsú után is bizalmat szavazott neki, hangsúlyozva, hogy elképzelhetetlen lenne a többéves projektet nyolc-kilenc hónap után félbehagyni.

Spalletti és Gravina az olaszok németországi edzőközpontjában, Iserlohnban tartottak sajtótájékoztatót, ahol kiderült, hogy a jelenlegi felállásban képzelik el a válogatott jövőjét. Gravina csalódottságát fejezte ki az eredmény miatt, de hangsúlyozta, hogy nem akarják feladni a többéves projektet, amibe Spallettivel belekezdtek. A szövetség vezetője kritikát is megfogalmazott a Serie A-s csapatok felé, amelyek szerinte nem adtak elég lehetőséget az olasz válogatott fiataljainak.

A szövetségi kapitány elismerte, hogy nem a legjobb arcát mutatta, és bőven van min javítani. Teljesen elkötelezett a válogatott mellett, és úgy véli, hogy az irányítása alatt eddig jól teljesített a válogatott, de szombaton történt egy elfogadhatatlan visszalépés, így most nulláról kell kezdeniük mindent. Az alapoktól kell újraépíteni a csapatot, és bár nem könnyű megtalálni az új Chiellinit vagy Bonuccit, Calafiori példájából is látszik, hogy lehetséges.

Az elmúlt tíz évben Spalletti már a hatodik kapitány az olaszoknál, és több elődje is hasonló kudarcok után bukott meg. 2014-ben Prandelli azonnal lemondott a vb-csoportkörös kiesés után, Venturát 2017-ben menesztették, miután nem jutott ki a vb-re a csapattal, az Eb-t nyerő Mancini pedig ugyan túlélte, hogy nem jutott ki a vb-re, de tavaly végül a szaúdiakhoz távozott. Spalletti azonban a 2026-os világbajnokságig egészen biztosan az olasz válogatott szövetségi kapitánya marad, és a közelgő Nemzetek Ligája, valamint a világbajnoki selejtezősorozat új kihívások elé állítja.