Biniam Girmay történelmi győzelme a Tour de France-on

Biniam Girmay beírta nevét a történelemkönyvekbe, mint az első fekete-afrikai kerékpáros, aki szakaszt nyert a Tour de France-on.

Az eritreai Girmay a Piacenza és Torino közötti, 230,8 kilométeres etapon diadalmaskodott hétfőn. A cél előtti utolsó pillanatokban több esélyes versenyző, köztük Mark Cavendish és Jasper Philipsen is bukás áldozataivá váltak, de Girmay sprintje így is a leggyorsabbnak bizonyult. A győztes kerékpáros a sikerét minden afrikainak ajánlotta, hangsúlyozva, hogy kontinensük most már méltó résztvevője a nagy versenyeknek.

Aike Visbeek, az Intermarche-Wanty sportigazgatója szerint ez a győzelem egy egész kontinens álmát váltotta valóra, és reményét fejezte ki, hogy ez csak a kezdet, és további afrikai kerékpárosok fognak követni Girmay példáját.

Girmay korábban már bizonyított a Giro d'Italián is, ahol szintén szakaszt nyert, bár ott egy pezsgősdugóval történt baleset miatt vált emlékezetessé.

A Tour de France összetett versenyében nem történt változás az élmezőnyben, mivel a bukás a záró öt kilométeren belül esett meg. Richard Carapaz így jobb helyezései révén átvette a vezetést és a sárga trikót Tadej Pogacartól. Az első négy helyezett – Carapaz, Pogacar, Jonas Vingegaard és Remco Evenepoel – továbbra is azonos idővel állnak az összetettben.