A lengyelek Melonival maradnak, nem csatlakoznak Orbánhoz

A volt lengyel kormánypárt, a PiS egyik képviselőjét választották meg a Giorgia Meloni-féle konzervatív frakció alelnökének.

Az Európai Konzervatívok és Reformerek Szövetsége (ECR) szerdai alakuló ülésén döntöttek arról, hogy a frakció, amely jelenleg 84 képviselővel a harmadik legnagyobb erő az Európai Parlamentben, nem csatlakozik Orbán Viktor által alapított új politikai csoportosuláshoz, a Patrióták Európáért szövetséghez. Az ECR messze lemaradva a második helyen álló Szociáldemokratáktól, és több mint százzal kevesebb képviselővel rendelkezik, mint az Európai Néppárt.

A csoport képviselőinek száma az előző parlamenti ciklushoz képest növekedett, vezető ereje a Jog és Igazságosság (PiS) és a Giorgia Meloni-féle Olasz Testvérek. A hétvégi bécsi bejelentés, miszerint Orbán Viktor önálló politikai csoportosulást hoz létre Patrióták néven, találgatásokat váltott ki arról, hogy kik csatlakozhatnak még hozzájuk. A Jog és Igazságosság kilépése komolyan meggyengítette volna a konzervatív frakciót, azonban a várakozásokkal ellentétben nem léptek át az új csoportba.

Az ECR alakuló és tisztújító ülésén nem történt fordulat. Ryszard Czarneczki, aki jó kapcsolatokat ápol a magyar kormánypárttal, bejelentette, hogy Joachim Stanisław Brudziński, a PiS képviselője lesz az ECR egyik társelnöke. Így a lengyelek ebben a csoportban maradnak. A másik társelnök Nicola Procaccini, a Meloni-párt politikusa, aki korábban is ezt a posztot töltötte be.

Az ülésen üdvözölték Jaak Madison, az Észt Konzervatív Néppárt (EKRE) képviselőjét is, aki az Identitás frakció tagja volt eddig. Madison csatlakozásával az ECR-képviselőcsoport létszáma 84-re nőtt. Vasárnap Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke, Andrej Babiš volt cseh miniszterelnök, az ANO párt elnöke és Orbán Viktor bejelentették, hogy új európai pártszövetséget hoznak létre Patrióták Európáért névvel, és várják további képviselők csatlakozását, hogy önálló frakciót tudjanak alapítani az Európai Parlamentben. Ehhez hét ország huszonhárom képviselőjére lenne szükség, amely kritérium Deutsch Tamás szerint garantáltan teljesül, és a jövő héten már létre is jön a frakció, a minimum kritériumnál jóval nagyobb taglétszámmal.

A találkozót eredetileg június 26-ra tervezték, de előbb délelőttről késő délutánra, majd július 3-ra halasztották. A PiS alelnöke, Mateusz Morawiecki másnap egyértelműen megerősítette: tárgyalnak egy új csoportról. Ötven százalékra tette az esélyét, hogy kilépnek az ECR-ből, és összeállnak a Fidesszel, a cseh ANO-val és a szlovén SDS-szel. Több lap információi szerint az volt az ok, hogy nem tudtak Meloni pártjával megegyezni a vezető tisztségekről. A nyomás az Euronews szerint megtette a hatását: Morawiecki bejelentése után egy nappal sikerült megegyezni a posztokról.

A miniszterelnök az állami tévének adott, hétfő este sugárzott interjúban arról beszélt, hogy hamarosan a harmadik, majd a második legnagyobb frakciót hozzák létre az Európai Parlamentben. „Túl fogunk nőni hamarosan mindenkit”, és erről „egy elég részletes akciótervvel is rendelkezünk”. A PiS-é az egyik legnagyobb, húszfős küldöttség az EP-ben és a második legtöbb képviselőt adja az ECR-be Meloniék után. Így ha valaki gyorsan túl akarná nőni a csoportot, nehezen találhatna erre jobb módot a PiS átcsábításánál, hogy így egyszerre gyengítse őket és erősítse a saját csapatát. Bár úgy tűnik, hogy a lengyel Jog és Igazságosság, valamint a német AfD nem csatlakozik, de arra van esély, hogy a francia választások után a Marine Le Pen-féle Nemzeti Tömörülés még beszállhat.