Egy brit nő 43 év után bevallotta, hogy megölte rákbeteg gyermekét

Egy 77 éves brit asszony a rádióban, élő adásban ismerte be, hogy 43 évvel ezelőtt morfiummal vetett véget súlyosan rákbeteg hétéves kisfia életének, aki a nő szerint "szörnyű szenvedést" élt át a "bestiális" kezelések következtében.

Antonya Cooper a BBC Radio Oxfordnak adott interjúban nyilatkozott, hogy támogatni kívánja az eutanázia ügyét. Cooper elmondta, hogy kész szembenézni a következményekkel, ha a hatóságok 43 év után felelősségre vonnák cselekedetéért, hozzátéve, hogy sürgősen kellene lépniük, mivel ő maga is halálos betegséggel küzd. A beszélgetés során megerősítette, hogy tisztában van azzal, gyilkosság vagy emberölés elkövetését ismerte be.

Cooper kisfia, Hamish, ötéves korában kapta a neuroblastoma diagnózisát, egy gyerekeket érintő rosszindulatú daganatot. Az első diagnózis után három hónapot jósoltak neki, de a Great Ormond Street Kórházban folytatott 16 hónapos kezelési időszak után sikerült meghosszabbítani az életét, ám ezalatt rettenetes fájdalmakat szenvedett. Hamish élete utolsó éjszakáján kérte anyját, hogy szüntesse meg a fájdalmait, mire Cooper adott neki egy halálos adag morfiumot a Hickman-katéterén keresztül.

Az Egyesült Királyságban jelenleg tilos az eutanázia, de az utóbbi időben egyre többen szorgalmazzák annak legalizálását. Rishi Sunak miniszterelnök és Keir Starmer, a Munkáspárt vezetője is ígéretet tettek arra, hogy megvitatják a témát a parlamentben. A közvélemény-kutatások szerint a brit lakosság háromnegyede támogatja az eutanázia legalizálását. 2015-ben a képviselők 330 szavazattal 118 ellenében elutasították az eutanázia engedélyezésére irányuló indítványozást, azonban az elmúlt években egyre többen követelték a legalizálását.

Cooper azt reméli, hogy történetének nyilvánosságra hozatalával elősegítheti a kegyes halálhoz való jog elismerését. Saját halálos betegségének diagnózisa még inkább megerősítette az eutanáziával kapcsolatos álláspontját. Hollandiában, ahol már legalizálták az eutanáziát, egyre több pár dönt úgy, hogy együtt fejezi be életét.

A brit politikai életben zajló változások közepette, ahol a Konzervatív Párt hatalmasat bukhat a közelgő alsóházi választásokon, és a Munkáspárt kerülhet hatalomra Keir Starmer vezetésével, az eutanázia kérdése is újra a figyelem középpontjába kerülhet. Az országgyűlési választások előtt a brit demokrácia egészségességét és a társadalom jól működését hangsúlyozva, a politikai vezetők ígéretet tettek arra, hogy megvitatják az eutanázia legalizálását, ami Cooper ügyének is újabb dimenziót adhat. Az édesanya azt is elmondta, hogy megértette azt, hogy most éppen egy gyilkosság elkövetését ismerte be, és azt is, hogy ezért ha 43 évvel az események után érte mennek, amiért hagyta, hogy a fia békésen meghaljon, akkor szembe kell néznie a következményekkel.