Készüljünk fel: pokoli meleg lesz a következő napokban

Vasárnap még „csak” három megyére adtak ki másodfokú figyelmeztetést, de a hét elejétől több megyében is kánikula várható, és a hétvégén szaharai por is érkezhet.

A meteorológiai szolgálat vasárnapra Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Jász-Nagykun-Szolnok megyére adott ki narancssárga, azaz másodfokú figyelmeztetést. Hétfőtől azonban már Baranya, Tolna, Békés és Hajdú-Bihar megye is csatlakozik a figyelmeztetés alá eső területek sorához, keddtől pedig Fejér és Pest megyében is 27 fok fölé emelkedhet a napi középhőmérséklet.

A következő napokban egyre melegebb időre kell számítanunk, tartós kánikula lesz jellemző, és csapadékra az ország nagy részén nem kell számítani.

Mindezek mellett a hétvégén szaharai por is várható, ami tovább fokozhatja a hőség okozta kellemetlenségeket.

Fontos kiemelni, hogy a tartósan magas hőmérséklet megterhelheti a szervezetet. Ezért kiemelten fontos a megfelelő folyadékpótlás, a megerőltető fizikai munka kerülése és a több pihenés.

A HungaroMet Zrt. szerint vasárnap Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében, majd hétfőn és kedden az ország egyre nagyobb részén emelkedhet a napi középhőmérséklet 27 Celsius-fok fölé. Baranya, Somogy, Tolna, Fejér, Pest, Heves, Békés, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében elsőfokú figyelmeztetés van érvényben, itt a napi középhőmérséklet 25 fok felett lehet.