Az új zenélő útszakasz Heves megyében

Július végére elkészül Magyarországon az ország következő zenélő útszakasza, amely a Jobbágyi és Salgótarján közötti 21-es úton lesz hallható az Ismerős Arcok Nélküled című dalának dallamával. Azonban a tervek változtak, és a zenélő út végül Heves megyében kerül kialakításra, mivel Nógrád megyében nem találtak megfelelő szakaszt, ahol a zene nem zavarná a környék lakóit.

A 24.hu értesülései szerint a korábban látott állapotok próbaszakaszok voltak, melyek több dallamrészletre, eltérő hangzásra készültek el. A próbaszakaszok alapján választották ki a dallamot és a hangzást. A végleges dallam felfestése érdekében a külső sáv teljes szélességében történő marását és a kopóréteg aszfaltozását végzik jelenleg, majd ezt követően a legyártott sablonok segítségével történik az új kopórétegen a végleges akusztikus burkolati jel felfestése.

A tárca szerint a burkolati jel festési munkái 2024. július végére fejeződnek be, akkor várható az érintett útszakasz forgalomkorlátozásának végleges feloldása, így akkortól szólhat az ország legújabb zenélő útja.

Ez nem az első ilyen kezdeményezés Magyarországon; korábban már Somogybabod határában és a 37-es úton, Miskolc és Szerencs között is létrehoztak zenélő útszakaszokat. Jelenleg két zenélő út van Magyarországon:

  • a 67-es, amelynek egy szakaszán a Republic 67-es út című száma hallható,
  • és a 37-es, amely Szerencs környékén az Érik a szőlőt játssza.

Nemrég a Magyar Kétfarkú Kutyapárt is avatott zenélő bicikliút-táblát Budapesten, az Almássy téren, egy rossz állapotú, macskaköves út mellett.