Nem csak férfiaknál jelentkezik: a női horkolás okai

A horkolás nemtől függetlenül jelentkező jelenség, amely komoly hatással lehet az érintettek és környezetük életminőségére. A horkolás okozta zavaró hangok nemcsak az alvás nyugalmát bontják meg, hanem hosszú távon egészségügyi problémákhoz is vezethetnek.

A horkolás a légutakban található lágy szövetek vibrációjából ered, amely az izmok ellazulása és a levegő áramlásának részleges akadályoztatása következtében jön létre. Az érintettek és alvótársaik számára egyaránt zavaró lehet, és a horkolás következtében alvásmegvonás, nappali fáradtság, ingerlékenység és csökkent koncentrációképesség alakulhat ki. Társadalmi és pszichológiai következményei is jelentősek lehetnek, például a kapcsolatokra gyakorolt negatív hatások miatt.

A menopauza során bekövetkező hormonális változások a nőknél is előidézhetik a horkolást. A kollagénveszteség és a zsírszövet átalakulása miatt megereszkedhet a lágyszájpad, ami horkoláshoz vezethet. A nők gyakran kellemetlenül érzik magukat a horkolás miatt, és ezért fordulnak orvoshoz.

A horkolásra való hajlam örökölhető, és a nők alvása különböző életszakaszokban, mint például a hormonális változások, szülés után vagy a menopauza idején, jelentősen megváltozhat. Sokan nem is tudnak a saját horkolásukról, különösen, ha egyedül élnek. A horkolás mögött álló légzészavarok és alvászavarok jelei lehetnek a torokfájás ébredéskor, a nappali fáradtság, fejfájás vagy magas vérnyomás.

A horkolás kezelésében fontos a fül-orr-gégészeti vizsgálat, amely során az orvosok az orrsövényferdülést, orrpolipot, megnagyobbodott mandulákat és a garat esetleges elváltozásait is ellenőrizhetik. Dr. Tóth Eszter, a SomnoCenter Alvászavar Központ szakértője szerint a horkolásfigyelő applikációk, mint például a Snorelab, segíthetnek a horkolás diagnosztizálásában. A horkolás kezelésére diéta, a túlsúly csökkentése, rendszeres mozgás és garattorna is javasolt lehet, és csak végső esetben szükséges műtéti beavatkozás.

A nyugodt és zavartalan éjszakai pihenés elengedhetetlen a mindennapi élethez szükséges energia és jó közérzet fenntartásához, ezért ha szükséges, komolyabb alvásvizsgálat és speciális eszközök használata javasolt.