Rogánék indoklása a rúdtáncos állami támogatásra

A Miniszterelnöki Kabinetiroda válaszolt a Telex megkeresésére, miért kapott a Dollhouse Sportegyesület két évben is állami támogatást. A sportegyesület vezetője, Zsumberáné Markó Ágnes is megszólalt az ügyben.

A Dollhouse Sportegyesület, amely több mint 20 éves szakmai múlttal rendelkezik, állami támogatást kapott a Miniszterelnöki Kabinetirodától. A Telex érdeklődött, hogy miért támogatta Rogán Antal minisztériuma 4-4 millió forinttal az egyesületet tavaly és idén is, és milyen szempontok alapján döntöttek a támogatásról. A kabinetiroda válaszában kiemelte, hogy az egyesület tevékenysége elősegíti a sport népszerűsítését és az egészséges életmód népszerűsítését. Emellett számos közösségi eseményt szerveznek, amelyek felerősítik ezeket az értékeket.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda nem tért ki arra a kérdésre, hogy milyen kapcsolat van Rogán Antal és az egyesület vezetője, Zsumberáné Markó Ágnes között, aki korábban a Fidesz parlamenti frakciójának munkatársa volt, amikor Rogán frakcióvezetőként tevékenykedett. A kabinetiroda részletesen felsorolta, hogy az elmúlt években milyen társadalmi szervezeteket támogattak, de a Fidesz-közeli civilek a listáról lemaradtak.

A támogatott civil szervezetek különféle társadalmi, kulturális, szociális vagy sport tevékenységeket végeznek, és a kabinetiroda célja, hogy hozzájáruljon a magyar társadalom sokszínűségéhez és gazdag kulturális életéhez. A Dollhouse Sportegyesület minden jogszabályi kötelezettségnek eleget tett a támogatás felhasználásának elszámolásakor.

Zsumberáné Markó Ágnes, a sportegyesület vezetője, a Magyar Hangnak korábban nem reagált érdemben, de most válaszolt a megkeresésre. Elmondta, hogy az elmúlt 30 évben számos helyen dolgozott, de ezek a tevékenységek nem függnek össze a sportegyesületi munkájával. Hozzátette, hogy a Dollhouse több mint húsz éve nyitott meg, mint az ország első rúdtánc stúdiója, és a sportegyesületet azért hozták létre, hogy részt vehessenek a hazai és nemzetközi versenyeken. Az egyesület célja, hogy felhívja a figyelmet a sport egészséges életmódban betöltött szerepére, és lehetőséget biztosítson a sportolásra.

A sportegyesület a támogatást a Miniszterelnöki Kabinetirodától kérte, és a kapott pénzt rendezvények, versenyek, workshopok szervezési költségeire, sportfelszerelések és eszközök vásárlására, valamint a stúdió működési költségeire fordítják.