A családtámogatási ellátások célja és hatása

Magyarországon rekordmagas szintet ért el a gyes és gyed mellett dolgozók száma, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) állásfoglalása szerint ezek az ellátások nem a gyermeknevelés teljes költségét hivatottak fedezni, hanem a munkavállalás és gyermeknevelés egyensúlyának megteremtését segítik elő.

A Pénzcentrum korábbi cikke szerint a családtámogatási ellátások, mint a gyed, gyes és családi pótlék, 2024-ben már nem lesznek jelentős segítséget nyújtó tényezők. Ezzel kapcsolatban a KIM hangsúlyozta, hogy az alanyi jogon járó pénzbeli ellátások, mint az anyasági támogatás, családi pótlék, gyes és gyet, elsősorban az állami hozzájárulást szolgálják a gyermeknevelés költségeihez. Azonban ezek az ellátások nem teljes mértékben veszik át a gyermeknevelés költségeit, hanem kiegészítő támogatásként funkcionálnak.

A minisztérium kiemelte, hogy a gyermeket nevelő szülők anyagi biztonságát alapvetően a munkajövedelem biztosítja, és nem a segélyszerű ellátások. A 2014-ben bevezetett gyed extra révén a kisgyermekes családok akkor is előnyökre tehetnek szert, ha újabb gyermek vállalása mellett döntenek, vagy ha a munkaerőpiacra szeretnének visszatérni. Az apa vagy anya munkavállalása mellett kapott fizetés, a gyeddel együtt, anyagi biztonságot jelenthet a gyermeket vállaló családok számára.

A KIM felhívta a figyelmet arra is, hogy a családtámogatási ellátásokból a családok érvényesíthetik a családi adó- és járulékkedvezményt. Emellett a 25 év alatti szülők, valamint a 30 év alatti édesanyák élhetnek a személyi-jövedelemadó mentesség lehetőségével is.