Átláthatósági eljárás a Szuverenitásvédelmi Hivatal ellen

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) átláthatósági hatósági eljárást indított a Szuverenitásvédelmi Hivatal ellen, miután egy bejelentés érkezett az adatszolgáltatási és átláthatósági kötelezettségek elmulasztása miatt.

A 24.hu információi szerint a NAIH eljárásának oka, hogy a Szuverenitásvédelmi Hivatal nem tette közzé az ötmillió forintot meghaladó értékű szerződéseit, támogatásait vagy kifizetéseit. A bejelentést egy olvasó tette, aki szerint a hivatal nem tett eleget kötelezettségeinek. Péterfalvi Attila, a NAIH elnöke megerősítette, hogy hivatalból eljárást indítottak a hivatal ellen. Ha a Szuverenitásvédelmi Hivatal 15 napon belül nem tesz eleget kötelezettségeinek, akár 50 millió forintos bírságot is kaphat.

A Szuverenitásvédelmi Hivatal működése korábban is kérdéseket vetett fel. A 24.hu május végén fordult a NAIH-hoz, mivel a hivatal:

  • nem rendelkezett honlappal,
  • nyilvános telefonos elérhetőséggel nem bírt,
  • nem volt ismert, hányan dolgoznak ott,
  • és a vezetői személye is ismeretlen volt, kivéve az ötmilliós fizetést kapó Lánczi Tamás elnököt.

A Szuverenitásvédelmi Hivatal létrehozásának hivatalos indoklása az volt, hogy transzparenssé tegye a különböző szervezetek magyarországi tevékenységét, így ironikusnak tűnhet a hivatal átláthatatlan működése. A 24.hu érdeklődése után a hivatal mégis közzétett néhány közérdekű adatot, és létrehozta a honlapját. A NAIH vezetője szerint a https://szuverenitasvedelmihivatal.hu oldalon elérhetővé vált a közérdekű adatok menüpont alatt a központi államigazgatási szerv általános közzétételi listája, ami miatt nem indult eljárás a hivatal ellen.

A Szuverenitásvédelmi Hivatal jelenleg az Átlátszó oknyomozó portál és a Transparency International Magyarország (TI) korrupcióellenes szervezet körül kellemetlenkedik, "egyedi – átfogó jellegű – vizsgálatot" indítva ellenük. A két szervezetet levélben értesítették a vizsgálatról, amelyben azt állítják, hogy „külföldről származó támogatás” felhasználásával „a választói akarat befolyásolására irányuló” tevékenységet folytatnak, ilyet támogatnak. A Transparency International emlékeztetett közleményében, hogy a hivatallal szembeni „a hatalom szándéka”, hogy „támadja a kritikát megfogalmazó polgárokat és civil szervezeteket, ellentétes Magyarország Alaptörvényével és az Európai Unió alapvető értékeivel”. Az Európai Bizottság is ezen az állásponton van, ezért februárban kötelezettségszegési eljárást indított a kormánnyal szemben.