Ronaldo a sírásáról: Akkor fogtam padlót, amikor a legnagyobb szükség volt rám

Portugália büntetőpárbajban győzte le Szlovéniát a futball-Európa-bajnokság nyolcaddöntőjében, de előtte Cristiano Ronaldo személyesen is megjárta a poklot. A 39 éves csatár a hosszabbítás végén tizenegyest rontott, ami könnyen utolsó jelentős Eb-mozzanata lehetett volna, mert ahogy azt később bejelentette, ez az utolsó európai tornája. Ronaldót elárasztották az érzelmek és sírásban tört ki.

Miután a szlovén Jan Oblak kapus 0-0-s állásnál kiütötte a büntetőjét, Ronaldo lehajtotta a fejét és sírni kezdett. A csapattársak gyorsan körbevették a kapitányukat és vigasztalni próbálták.

„Még a legerősebb embereknek is vannak rossz napjaik. Én akkor fogtam padlót, amikor a csapatomnak a leginkább szüksége lett volna rám” – nyilatkozta Ronaldo, miután csapata győzött a tizenegyesrúgásokkal, és akkor már az örömkönnyek jelentek meg az arcán a BBC beszámolója szerint. Lola, a Blikknek nyilatkozva, azt mondta, hogy ez a pillanat nagyon emberi volt, és azt mutatta, hogy még mindig micsoda győzni akarás munkálkodik benne.

„Szomorú kezdés, és öröm a végén. Ez a futball. Megmagyarázhatatlan pillanatok, egyszerre vagyok szomorú és boldog. Az a fontos, hogy most élvezzük a helyzetet. A csapat rendkívüli munkát végzett. A végsőkig küzdöttünk, és azt hiszem, megérdemeltük a győzelmet, mert fölényben voltunk” – mondta a portugál csapatkapitány.

Ronaldo sírása nemcsak az elhibázott büntetőből, hanem eddigi eredménytelenségéből is fakadhatott. A mostani tornán mindenki másnál többször, hússzor lőtt kapura, de még nem sikerült gólt szereznie. A portugál-szlovénon is látványos jeleit adta frusztrációjának, többször üvöltözött, térdre rogyva az égre nézett és könyörgött felsőbb hatalmak segítségéért vagy a levegőbe bokszolt.

Roberto Martínez szövetségi kapitány csak dicsérni tudta Ronaldót, szerinte hihetetlen, hogy azzal együtt, hogy mindent megnyert és megtapasztalt már, még mindig olyan hittel és vággyal tud játszani, mint egy fiatalember. A kapitány biztos volt benne, hogy a szétlövésben Ronaldónak kell lennie az első rúgónak, és megmutatja nekik az utat a győzelemhez.

A mérkőzés legjobb játékosa Diogo Costa lett, aki a büntetőpárbajban megfogta az első három szlovén lövést, és ezzel továbbjuttatta csapatát. Costa a mérkőzés után elmondta, hogy kapusként is nagyon nehéz egy olyan csapat ellen játszani, ami az életét adja a védekezésért, mert így, mint a szlovénoknál is, nagyon sok idő telik el anélkül, hogy hozzáérne a labdához. Ő végig nagyon összpontosított, hogy amikor szükség van rá, akkor ne hibázzon.

A szétlövésben nagy szükség is volt rá, és egyből Eb-rekorder lett azzal, hogy ugyanabban a párbajban három lövést is megfogott. „Életem legjobb mérkőzése volt, talán az, amelyen a legtöbbet tudtam segíteni a csapatnak. Ezúttal vakon követtem az ösztöneimet. Elemzünk, de a játékosok változtatnak, én pedig az ösztöneimet követtem” – nyilatkozta Costa a sajtótájékoztatón.

Costa kitért Cristiano Ronaldo kihagyott tizenegyesére is. „Mindannyian követünk el hibákat, ahogy Cristiano és én is, az a fontos, hogy mit teszünk ezután. Cris keményen dolgozik, megértem a frusztrációját, sok időt ölt bele, példakép számunkra, megtiszteltetés számomra, hogy vele játszhatok, ahogy Pepe mondja, mi egy családként vagyunk itt” – mondta a kapus.

Martínez szövetségi kapitány szerint Portugália titkos fegyvere volt Diogo Costa, aki ezen a meccsen más szintre lépett, már a hosszabbítás végén is extrát nyújtott, majd olyan koncentrált tudott maradnii, hogy egymás után három 11-est is kivédett.

A portugálok a negyeddöntőben a franciákkal találkoznak pénteken. Ronaldo 120 perc alatt több helyzetet kihagyott, sőt, a 103. percben büntetőből sem talált be, de a tizenegyespárbajban már eredményes volt. "Ez a meccs a rendkívüli csalódottságból a rendkívüli örömbe vitt át. Ezt nem lehet megmagyarázni, ilyen a futball. Megvolt a lehetőségem, hogy eldöntsem a meccset, de kihagytam, mert Oblak fantasztikusan védett" – nyilatkozta Ronaldo, aki rekordot jelentő hatodik kontinenstornáján szerepel.

Martínez kapitány hozzátette, hogy Ronaldo a kapitányuk, és ismét megmutatta nekünk a pályán és azon kívül is, hogy még a legnehezebb pillanatokban sem szabad feladnunk. A 39 éves csatárnak még nincs gólja az idei kontinenstornán, pedig ha betalálna, ő lenne az Európa-bajnokságok történetének legidősebb gólszerzője.

Matjaz Kek szlovén szövetségi kapitány – aki a 106. percben piros lapot kapott –- úgy fogalmazott: játékosai olyan válogatott kultúrát hoztak létre, ami hiányzott Szlovéniából. "Én vagyok a legkisebb karakter ebben a csapatban. Óriási kiváltság egy ilyen csapatot vezetni, és a világ legjobbjai ellen játszani" – közölte. A mérkőzés után megkérdezték az edzőtől, hogy gyakorolták-e a tizenegyeseket, ő pedig felháborodva válaszolt: "Az ember képes berúgni harminc büntetőt, de előfordul, hogy ilyen helyzetben nem talál be. Még a futballtörténelem legnagyobbjai is hagytak ki tizenegyest. A világ egyik legnagyobb sztárja sem váltotta gólra az első büntetőjét ma este" – fogalmazott Kek.