A tévés legenda, aki megváltoztatta a tenisz szabályait

A tenisz, mint fehér sport, már régóta a múlté, részben egy híres televíziós személyiségnek köszönhetően, aki miatt ma sárga labdákkal játszanak a versenyeken.

A tenisz hagyományosan fehér ruházatban és fehér labdával játszott sport volt, de a divat és a szponzorok változásai miatt ma már színes mezők jellemzik, kivéve a hagyománytisztelő Wimbledont. A labdák színének megváltozása David Attenborough televíziós személyiség nevéhez fűződik, aki a BBC2 vezetőjeként javasolta a fehér labdák élénk színűre cserélését, hogy a színes tévéképernyőkön jobban láthatóak legyenek. Az ötletet a Nemzetközi Teniszszövetség elfogadta, és 1972-ben bevezették a sárga labdákat a szabályok közé, bár Wimbledonban csak 1986-ban váltottak a sárga labdák használatára.

Attenborough emellett aktívan küzdött a színes televíziózás bevezetése érdekében Nagy-Britanniában, és ő döntött úgy, hogy a wimbledoni teniszbajnokságot használják először élesben az új technológiával.

Nagy-Britannia legrégebbi teniszlabdáját a lincolni székesegyház őrzi, amely egy véletlen folytán került oda 1914-ben, amikor egy kisfiú túl erősen ütötte a labdát, és az a boltívek közé szorult. A labda a katedrális történetének részévé vált, és a felújítások során is figyelmet fordítanak az állapotának megóvására.

A Bell család 2005-ben kérvényezte a labda visszaadását, mivel az már családi legendává vált, de a katedrális nem tervezi az eltávolítását, mivel az már az épület történetének része.

A tenisz és a divat világában egy másik érdekes fejlemény, hogy David és Victoria Beckham, a híres brit pár, 25 évvel ezelőtti esküvőjükön viselt ikonikus lila szettjeiket újra felvették. Az egykori világklasszis labdarúgó és a Spice Girls egykori énekesnője 1999-ben kötött házasságot, és az évfordulójukat a közösségi médián keresztül ünnepelték meg, ahol megosztották a lila szettben készült újrafotózott képeiket. Az ünnepi posztokban a Beckham házaspár megmutatta, hogy a ruhák még mindig tökéletesen állnak rajtuk, és a rajongók is láthatják, mennyit változtak az elmúlt évtizedek során.