Marozsán Fábián és Fucsovics Márton is kiesett a wimbledoni teniszbajnokság első fordulójában

A wimbledoni teniszbajnokság első fordulójában mind Marozsán Fábián, mind Fucsovics Márton négy szettben kapott ki ellenfeleik ellen, így mindketten búcsúztak a versenytől.

Marozsán Fábián, aki jelenleg a világranglista 43. helyén áll, első főtáblás wimbledoni győzelmére készült, de sajnos nem sikerült túljutnia az első akadályon. Tavaly ugyancsak a 128-as főtábla tagjaként indult, de akkor is az első körben esett ki, David Goffin ellen. Idén a német Jan-Lennard Struff jelentette számára a kihívást, aki szintén nem ígérkezett könnyű ellenfélnek.

A két játékos egymás elleni mérlege előtt 1–1-re állt, mindkét teniszező egy-egy alkalommal győzött a másik ellen. A harmadik összecsapásukon Marozsán remek kezdés után 4:1-re vezetett, azonban Struff öt gémet nyerve megfordította az állást, és előnybe került.

A második szettben Marozsán brékhátrányból küzdötte vissza magát, és a tie-breakben 6–4-re ellépett, majd kihasználva Struff hibáját, megnyerte a szettet. A harmadik játszmában azonban a német játékos ismét fölénybe került, és Marozsán a szett végén már nem tudott visszakapaszkodni.

A negyedik szettben Struff tovább növelte előnyét, és végül stabil játékával lezárta a mérkőzést. A találkozó 2 óra 9 percig tartott, és Struff 23 ásszal zárt.

Fucsovics Márton a 2021-ben finalista Matteo Berrettinitől kapott ki négy szettben. A világranglistán 70. helyen álló magyar a 2021-ben negyeddöntős Fucsovics elvileg nem járt rosszul a sorsolásnál az olasz kiválósággal, ugyanakkor a 28 éves rivális – aki sérülés miatt sokat kihagyott – korábban volt hatodik is az ATP rangsorában, nyolc ATP-viadalt nyert és egyértelműen a fű a legerősebb borítása.

Mindketten nyertek idén egy-egy salakos versenyt: Fucsovics Bukarestben, Berrettini pedig Marrákesben ünnepelhetett. A harmadik csatában Fucsovicsnak 0:1-nél négy bréklabdát kellett hárítania, innentől viszont mindketten stabilan hozták az adogatásaikat.

A rövidítésben a 32 éves magyar két elrontott ütése döntött, 55 perc után a római játékos került szettelőnybe. A folytatásban 1:1-nél jött a meccs első brékje, az olasz egy remek elütéssel elvette Fucsovics szerváját, aki az egész játszma során mindössze egy pontot hozott fogadóként. Berrettini 4:2-nél is brékelt, és hamarosan már csak egy szettre volt a továbbjutástól.

A harmadik felvonásban végre az olasz is megingott, és Fucsovics - 1 óra 50 perc után - először el tudta venni az addig érinthetetlen szerváját. Az előnyt sikerült végigvinni, és részben négy ásznak köszönhetően összejött a szépítés.

A negyedik szett előtti szünetben az olasz ápolást kért a hátára. Ezt követően valamelyest lassultak félelmetes adogatásai, de hozta a szervagémjeit, sőt, kétszer is elvette az egyre inkább széteső Fucsovicsét. A magyar innen már nem tudott visszakapaszkodni, és 2 óra 54 perc után mehetett a hálóhoz gratulálni.

Fucsovics a mérkőzés után elmondta, hogy hiányoztak a jó szervái és a tenyeres nyerői, szenvedett a pályán. Hozzátette, hogy az ilyen szintű játékosok legyőzéséhez több hetes edzésmunka és felvezető tornák kellenek, de a kézsérülése miatt a Roland Garros óta alig fogott ütőt. Most az olimpia miatt salak következik, ami nem a legjobb a csuklójának, de szeretne ott lenni Párizsban, előtte pedig a kitzbüheli tornán.

Marozsán Fábián egyre jobban érzi magát füves borításon, de sajnos ez a mérkőzés nem hozta meg számára a várt eredményt. A magyar éljátékos szerint jól kezdett, de Struff agresszívabbá vált és kihasználta Marozsán gyengülő szerváit. Marozsán elmondta, hogy bár az elmúlt négy hétben nem volt otthon, és jó körülmények között edzett külföldön, a vereség mégis fájó pont, mivel ez az egyetlen Grand Slam, ahol csak selejtezős meccset tudott nyerni. A következő évekre ez jó tanulópénz lehet, és bár ötből négy mérkőzést elbukott, érzi a fejlődést a játékában és a mozgásában ezen a borításon.

A wimbledoni teniszbajnokság további magyar érdekeltségét kedden a selejtezőből érkező Gálfi Dalma és Udvardy Panna képviseli.

Eredmények, férfiak, 1. forduló (a 64 közé jutásért):

  • Jan-Lennard Struff (német) – Marozsán Fábián 6:4, 6:7 (4-7), 6:2, 6:3
  • Matteo Berrettini (olasz)-Fucsovics Márton 7:6 (7-3), 6:2, 3:6, 6:1