Danny Makkelie-t hazaküldték az Európa-bajnokságról

Danny Makkelie, a holland játékvezető, aki a 2024-es németországi Európa-bajnokság csoportkörében kétszer is pályára lépett, már nem folytathatja a tornán, miután Roberto Rosetti hazaküldte.

Danny Makkelie a hollandok egyetlen játékvezetője volt az Európa-bajnokságon, de a csoportkörök befejeztével ő lett a következő ismert távozó a játékvezetők közötti versengésben. A 41 éves játékvezető kétszer kapott lehetőséget a csoportkörben, az Olaszország-Horvátország és a Németország–Magyarország mérkőzéseken vezetett.

Az UEFA ugyan elégedett volt a holland játékvezető teljesítményével, de a magyarok, köztük Marco Rossi szövetségi kapitány, felháborodtak amiatt, hogy Ikay Gündogan gólját nem érvénytelenítette. Rossi szerint a bíró kettős mércével mérte az eseményeket, ami különösen a Németország elleni mérkőzésen vált nyilvánvalóvá.

A csoportkör második fordulójában a Németország–Magyarország mérkőzést 54 ezer néző tekintette meg a Stuttgart Arena stadionban, ahol a német válogatott 2-0-ra győzött. A horvát válogatott számára is emlékezetes marad Makkelie, hiszen az Olaszország elleni mérkőzésen a hosszabbításban egyenlítettek az olaszok.

Nem csak Makkelie távozott korán a tornáról, hanem Jesús Gil Manzano spanyol játékvezető és stábja, valamint a CONMEBOL által delegált argentin Facundo Tello is. Tello a Törökország–Georgia és a skót–magyar mérkőzéseken vezetett, utóbbin Steve Clarke skót szövetségi kapitány szerint csapata nem kapott meg egy jogos büntetőt.

Roberto Rosetti, az UEFA játékvezetői bizottságának elnöke szerint a skót–magyar mérkőzésen büntető járt volna a magyaroknak, de a videóbírói szobából nem szóltak Tello-nak, hogy nézze újra az esetet.

Az Index Európa-bajnoki melléklete minden fontos információt tartalmaz a tornáról, beleértve a menetrendet, csoportok állását, játékoskereteket, csapatleírásokat és helyszíneket, valamint exkluzív tartalmakkal jelentkeznek a helyszíni tudósítók Németországból.