Willi Orbán: „Valószínűleg ez volt az utolsó esélyem a bravúrra egy Eb-n Magyarországgal”

A magyar válogatott védője, Willi Orbán szerint a csapatnak most új célja van: a 2026-os világbajnokságra való kijutás. Az Európa-bajnokságtól való búcsú után Orbán Instagram-oldalán osztotta meg gondolatait a szurkolókkal.

Willi Orbán, a magyar válogatott védője néhány nap elteltével is fájdalmasnak érzi az Európa-bajnokságtól való búcsút. Instagram-bejegyzésében kifejtette, hogy bár tudták, nem számítanak a csoportjukban sem favoritnak, minden sportoló a maximumra törekszik. A 31 éves játékos úgy érzi, ez volt az utolsó esélye, hogy bravúrt hajtson végre egy Európa-bajnokságon a magyar válogatottal. Sajnálatos módon nem sikerült meglepetést okozniuk, mint ahogy azt Grúzia vagy Szlovénia tette a tornán.

A magyar válogatott két vesztes csoportmérkőzés után 1-0-ra győzött a skótok ellen, Csoboth Kevin 100. percben szerzett góljával. Három ponttal az A csoport harmadik helyén végeztek, ami sokáig úgy tűnt, elég lehet a nyolcaddöntőbe jutáshoz. A 2-5-ös gólkülönbség miatt azonban kiszorultak a legjobb csoportharmadikok közül, így kiestek a tornáról.

Orbán bejegyzésében hangsúlyozta, hogy a csapat tovább lép a kudarcon, és már a következő nagy cél, a 2026-os világbajnokságra való kijutás lebeg a szemük előtt. Marco Rossi, aki 2018 óta irányítja a válogatottat, és tavaly először vezette ki a csapatot egy nagy tornára 1985 óta, marad a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya. Csányi Sándor, az MLSZ elnöke megerősítette Rossi iránti bizalmát, és a szövetség is kifejezte teljes támogatását a közelgő versenyekre. Rossi köszönetet mondott a támogatásért és elkötelezettségét fejezte ki az őszi Nemzetek Ligája-mérkőzések felkészülésére. A szövetségi kapitány szerződése 2025-ig szól, és célja, hogy kivezesse a csapatot a 2026-os világbajnokságra.

Rossi a közelmúltban cáfolta azokat az álhíreket és találgatásokat, amelyek szerint távozna a válogatott éléről. Instagram-posztjában hangsúlyozta, hogy soha nem mondta a médiának, hogy távozna, és nem adja fel, mert azt vallja, hogy ami nem öl meg, az megerősít. Az olasz szakember szerint azok, akik azt mondják, hogy kudarcot vallottak az Európa-bajnokságon, nyilvánvalóan nem objektívek és rosszhiszeműek. Rossi szerint a válogatott az elmúlt években a csodával határos eredményeket ért el, és gyakran meggyőző teljesítményt nyújtott, de ez nem szabad, hogy eltorzítsa a valóságot. Úgy látja, hogy ugyan nem tettek semmi rendkívülit, de emiatt senkinek nincs szégyenkezni valója. Megköszönte a játékosoknak az erőfeszítést, a technikai és szakmai stáb tagjainak a csodálatos munkát, az MLSZ-nek a támogatásért, és mindenekelőtt a szurkolóknak a biztatást. Zárásképpen kijelentette, hogy soha nem futott el a kihívások elől, még a legnehezebbek elől sem, és most sem fogja feladni, mert ami nem öl meg, az erősebbé tesz.

Rossi Facebook-posztjában is megerősítette, hogy marad a válogatott élén, és bár még mindig zaklatottan éli meg az Eb-t, elismeri, hogy a csapatot kritizálók csak egy nagyon kicsi százalékát képezik az embereknek. Hozzátette, hogy a válogatott Eb-szereplése során minden kétesélyes helyzet kedvezőtlenül alakult számukra, kivéve Csoboth Kevin 100. percben szerzett gólját. Rossi szerint a csapatnak és neki magának is erősebbnek kell lennie mindenkinél és mindennél.