Május 19-e a Fair Play világnapja

Az ENSZ Közgyűlése egyhangúlag elfogadta a magyar kezdeményezést, amely május 19-ét a Fair Play világnapjává nyilvánítja.

Az ENSZ Közgyűlése a teljes tagság konszenzusával fogadta el azt a magyar kezdeményezésű határozatot, amely május 19-ét a Fair Play világnapjává nyilvánítja. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Facebook-oldalán jelentette be a döntést, amelyet 92 tagállam támogatott aktívan, társszerzőként csatlakozva a kezdeményezéshez.

A tárcavezető kiemelte, hogy a Magyarország által vezetett tárgyalások során létrejött globális koalíció olyan országokat is magába foglal, mint Kína, az Egyesült Államok, Németország, Dél-Korea, Indonézia, Argentína és az Egyesült Arab Emírségek. Szijjártó Péter szerint ez a koalíció a sportszerűség szellemiségét és az általa képviselt értékeket, mint a szabályok betartása, az ellenfél tisztelete, valamint az erőszak és a dopping elleni fellépés erősíti.

A miniszter emlékeztetett az olimpia béketeremtő szerepére és arra, hogy a sport képes volt hadban álló országok sportolóit összehozni. Szijjártó Péter szerint a Fair Play világnapja létrehozásával a világ emlékezhet erre a szellemiségre.

A bejegyzés szerint a döntés időzítése is jelentős, hiszen alig három héttel a XXXIII. nyári olimpiai játékok előtt történt, ami a sport függetlensége melletti kiállást és a világ újbóli blokkosodása elleni állásfoglalást jelent. Szijjártó Péter bejegyzését azzal zárta, hogy május 19-e mostantól hivatalosan is a Fair Play világnapja.

A külgazdasági és külügyminiszter többször is kiállt már azért, hogy minden állam részt vehessen az olimpián, legutóbb például áprilisban szólalt fel az oroszok kitiltása ellen.

Ajánlókép: Az aranyérmes brazil válogatott támadója, Ronaldo segíti fel a földről az ezüstérmes németek kapusát, Oliver Kahnt a 2002-es világbajnokság döntőjében, amelyben előbbi két gólja döntött. (Fotó: Andreas Rentz/Bongarts/Getty Images)