Gengszterként kezdte, most miniszterré választották

Az egykori gengszter és bankrabló, aki előbb nightclub tulajdonosává, ellenzéki politikussá vált, hogy aztán Dél-Afrikai Köztársaság sport-, művészeti és kulturális miniszterévé nőhesse ki magát. Ez Gayton McKenzie elképesztő története.

Cyril Rampahosa elnök Gayton McKenzie-t, a Hazafias Szövetség (PA) vezetőjét nevezte ki a többpárti kormány tárca élére, miután az Afrikai Nemzeti Kongresszusa (ANC) elvesztette parlamenti többségét a 2024. május 29-i választásokon. De ne szaladjunk ennyire előre. Történetünk kezdődjön ott, amikor McKenzie 15 évesen bankot rabolt. A bűncselekményért hét évet ült börtönben, ahol megfogadta: szabadulása után megváltozik.

„Lehet, hogy 12 rand (mintegy 250 forint) volt a zsebemben, de milliárdokról álmodtam. És ez az, amit az emberek nem értenek. Arra koncentrálnak, hogy mi hiányzik nekik, ahelyett, hogy azon agyalnának, hogyan szerezhetnék meg azt” – mondta egy korábbi interjúban.

Gayton McKenzie később motivációs előadó lett, az életéről könyveket adtak ki, és különféle vállalkozásokba vágott – a zimbabwei bányászattól a dél-afrikai éjszakai klubokig – Kenny Kunene-vel, akit a börtönben töltött ideje alatt ismert meg.

Olyan, mint ők, és vállalja

Mckenzie-t manapság inkább politikusként ismerik, 2013-ban alapította meg el a Hazafias Szövetség nevű pártot. Több mint egy évtizeddel később a párt megszerezte a nemzeti szavazatok 2 százalékát. A kampány szlogen az „Ons baiza nie” volt, amely lazán fordítva ezt jelenti: „Nem félünk”.

Kagiso Pooe politikai elemző a BBC-nek azt mondta, hogy McKenzie azért vált népszerűvé, mert az emberek olyasvalakiben szeretnének hinni, aki olyan, mint ők, és aki ezt vállalja is. "Zuma elnök, Trump elnök és más hasonló személyiségek is ezt teszik” – mondta.

Egészen tavalyig McKenzie Közép-Karoo polgármestere volt, egyszer azzal vádolták, hogy elmulasztotta elszámolni 3 millió randommal, ami több mint 56 millió forint. A helyi média szerint a bíróság a múlt hónapban – néhány héttel a kabinetbe való előléptetése előtt – arra kötelezte, hogy bizonyos pénzügyi dokumentumokat adja át a nyomozóknak.

McKenzie eztán egy X-en megjelent bejegyzésében azt írta, hamarosan megteszi, és az igazság majd kiderül. „Nincs mit titkolnom. A hazugságnak rövid a lába”.