A Fehér Ház cáfolja Biden visszalépési szándékát

A Fehér Ház határozottan visszautasította azokat a sajtóhíreket, amelyek szerint Joe Biden amerikai elnök fontolgatná a visszalépést az elnökjelöltségtől.

Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház szóvivője egy sajtótájékoztatón kijelentette, hogy „teljes mértékben hamis” az a The New York Times által közölt információ, miszerint Biden elnök megfontolná az újraválasztási kampány feladását. A lap egy neve elhallgatását kérő, az elnök „kulcsfontosságú szövetségesére” hivatkozva számolt be arról, hogy Biden állítólag a visszalépésen gondolkodik.

A The New York Times szerkesztősége egy szombati vezércikkben arra szólította fel az elnököt, hogy lépjen vissza. Jean-Pierre szintén cáfolta az ABC News szerdai tudósítását, amely szerint Biden egy magánbeszélgetésben úgy nyilatkozott volna, hogy a következő napok döntőek lesznek a versenyben maradás szempontjából.

Joe Biden szerdán találkozott több demokrata törvényhozóval és 22 demokrata párti kormányzóval. J. B. Pritzker, Illinois állam kormányzója a CNN-nek nyilatkozva hangsúlyozta, hogy az elnöknek aktívabban kellene kommunikálnia, különösen a Donald Trumppal folytatott televíziós vita után. Ezenkívül Biden találkozott olyan demokrata kormányzókkal is, mint a kaliforniai Gavin Newsom és a michigani Gretchen Whitmer, akiket Biden potenciális utódjaként jelöltek meg, ha az elnök visszalépne. Wes Moore, marylandi kormányzó szerint az elnök mindig is velük volt, így ők sem tesznek mást, támogatják Bident. Kathy Hochul New York-i kormányzó pedig azt nyilatkozta a találkozó után, hogy ők mind a támogatásukról biztosították Bident.

A Fehér Ház a közelmúltban több új programot is bejelentett, amelyek keretében az elnök televíziós és rádiós interjúkon, valamint nyilvános eseményeken vesz részt.

A legfrissebb közvélemény-kutatások Donald Trump előnyét mutatják. A The New York Times által megrendelt felmérés szerint Trumpot az amerikaiak 49 százaléka, míg Bident 43 százaléka támogatja. A CNN közvélemény-kutatása hasonló eredményeket hozott, míg a The Wall Street Journal felmérése 48 százalékos Trump-, és 42 százalékos Biden-támogatottságot mutatott.

Az elnök a családjával és Kamala Harris alelnökkel is egyeztetett a kérdésről, majd nyilvánosan kijelentette, hogy versenyben marad és nem lép vissza. „Én vagyok a Demokrata Párt jelöltje, ettől senki nem tántorít el. Nem megyek sehova” – mondta Biden egy BBC-nek nyilatkozó forrás szerint. Biden távozására a New York Times mellett egy massachusettsi vállalkozó is a Biden távozása mellett kardoskodott korábban, pedig Ramesh Kapur már 1988 óta rendszeresen szervez adománygyűjtést a demokratáknak. Szerinte eljött az idő, hogy átadja a stafétát, az idő és a kor ellen nem lehet ugyanis harcolni. Változtatást sürgetett a kongresszus két demokrata képviselője is, akik szerint eljött az idő, hogy más jelöltet keressenek. Mindezek ellenére a Fehér Ház végig cáfolta azokat a híreket, melyek arról szóltak, hogy mérlegelnék Biden jövőjét.

Tim Walz, Minnesota demokrata kormányzója a zárt ajtós találkozó után úgy nyilatkozott, hogy Joe Bident „alkalmasnak találták az elnöki hivatalra” és megpróbálják eloszlatni a kétségeket arról, hogy Biden alkalmas lesz-e az ország vezetésére. Elismerte, hogy az elnökjelölti vita valóban rosszul sikerült, azonban a demokraták számára ez nem befolyásoló tényező. Biden elnök a vitát követően elismerte, hogy rossz formában volt, és a botrányos szereplést az időeltolódással magyarázta, mivel a vita előtti két hétben többször is Európában járt. Hozzátette, hogy ez nem mentség, csupán magyarázat a történtekre, és elnézést kért a rossz szereplésért. Azonban Biden asszisztensei szerint az elnöknek korlátozott a napi munkabírása, és ez az oka annak, hogy nem teljesített túl jól a fontos eseményen, mivel a vita este 9-kor volt, és állítólag délelőtt 10 és délután 4 óra között teljesít a legjobban. A Fehér Ház szóvivője, Karine Jean-Pierre hangsúlyozta, hogy maga Joe Biden is elismeri, hogy nem fiatal, illetve nem beszél olyan gördülékenyen, mint régen, valamint lassabban jár, ugyanakkor tudja, miként kell az amerikai emberek érdekében teljesíteni.