Új békefórum javaslata Törökországtól az ukrajnai konfliktus megoldására

Hakan Fidan, Törökország külügyminisztere egy új békefórum létrehozását javasolta az ukrajnai háború befejezésére, amely a diplomáciát helyezné előtérbe és magas részvételi aránnyal működne.

Törökország már hosszú ideje igyekszik közvetítő szerepet vállalni Kijev és Moszkva között, és Recep Tayyip Erdogan török elnök a Sanghaji Együttműködési Szervezet kazahsztáni csúcstalálkozóján is felajánlotta, hogy országa segíthetne a konfliktus rendezésében. Hakan Fidan külügyminiszter most egy olyan békeplatform létrehozását javasolta, amely a polarizáció elmélyülését akadályozná meg, és ahol a diplomácia kapna főszerepet.

Dmitrij Peszkov, Putyin szóvivője azonban gyorsan elutasította a török javaslatot, indoklás nélkül kijelentve, hogy Erdogan nem játszhat közvetítő szerepet.

Ukrajna továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy a béketárgyalásokat a saját 10 lépésből álló békeformulájuk alapján kell lebonyolítani, amely a konfliktus megoldásához az orosz csapatok teljes kivonását követeli Ukrajnából, egy követelést, amit Moszkva eddig határozottan elutasított.

Ezzel párhuzamosan Jaroslav Bzoch, európai parlamenti képviselő és az Elégedetlen Polgárok Akciójának (ANO) árnyék-külügyminisztere kiemelte, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök az egyetlen európai politikus, aki képes Volodimir Zelenszkij ukrán és Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is tárgyalni. Bzoch szerint nem érdemes bírálni Orbán Viktor moszkvai útját, mivel ő képes mindkét féllel tárgyalni, bár sajnálatos módon nem rendelkezett semmiféle mandátummal, így az útjának nem lesz nagy hatása.

Az ANO hosszú távon azt az álláspontot képviseli, hogy a fegyverek Ukrajnába történő szállítása helyett jobb lenne a békéről tárgyalni, amit azonban az agresszor nem akar, és „ezt Orbán Moszkvában is hallotta” – mutatott rá Bzoch. A mozgalom a múlt vasárnap Bécsben Orbán Viktorral együtt bejelentette, hogy megalakítja a Patrióták Európáért pártcsoportot az Európai Parlamentben. Az ANO vezetői nyíltan üdvözölték Orbán Viktor útját Kijevbe, de a moszkvai úttal kapcsolatban egyelőre hallgatnak.

Andrej Babis volt cseh kormányfő, az ANO elnöke szerint Orbán Viktor elsősorban Európa-párti politikus, és ezt bizonyítja azzal, hogy az EU elnökség másnapján Ukrajnába utazott, amivel kifejezte, hogy Európa érdeke a háború befejezése. A cseh kormánypárti politikusok azonban bírálták Orbán Viktor moszkvai útját, Jan Lipavsky cseh külügyminiszter szerint a magyar miniszterelnök Moszkvában sem Csehországot, sem az EU-t, sem Ukrajnát nem képviselte.

A cseh külügyminisztérium szerint bármiféle béketervet Ukrajnával kell megvitatni, és a béke azonnal helyreállhat, ha a megszállók elhagyják Ukrajnát. Addig is gondoskodni kell a régió biztonságáról.