Dél-Korea fontolóra veszi Ukrajna felfegyverzését és nukleáris stratégiát alakít ki az USA-val

A NATO-csúcstalálkozón felmerült Ukrajna „visszafordíthatatlan” NATO-tagságának lehetősége, amennyiben a háborús helyzet ellenére is teljesítik a szükséges reformokat. Dél-Korea, amely eddig semleges politikát folytatott, most Oroszország elleni állásfoglalást fontolgat, miután Moszkva szövetséget kötött Észak-Koreával. Jun Szogjol dél-koreai elnök részvétele a csúcstalálkozón és a fegyverszállítások lehetősége jelentős szövetségest jelenthet Ukrajna számára, miközben Dél-Korea és az Egyesült Államok között nukleáris stratégiai megállapodás is született az Észak-Korea elleni elrettentés érdekében.

Dél-Korea, az Egyesült Államok szoros barátja és a NATO közeli partnere, bár hivatalosan nem tagja a szövetségnek, jelentős szerepet játszhat Európa újrafegyverzésében. Lengyelország és Románia már több ezer dél-koreai páncélozott járművet és tüzérségi rendszert szerez be, miközben a dél-koreai területen több mint 25 ezer amerikai katona állomásozik. Dél-Korea eddig nem adott fegyveres támogatást Ukrajnának, mivel törvényei tiltják a háborúban álló országok fegyveres támogatását. Azonban Volodimir Zelenszkij ukrán elnök törekvései nyomán Szöul már küldött tüzérségi lőszert az Egyesült Államoknak, amelyeket Amerika cserébe utántöltött az ukrán tüzérség számára.

Vlagyimir Putyin orosz elnök és Kim Dzsong-un észak-koreai vezető találkozói, valamint a kölcsönös védelmi egyezmény aláírása, amelynek tartalma még nem világos, Dél-Koreát arra késztetheti, hogy felülvizsgálja semlegességi politikáját. Észak-Korea már jelentős mennyiségű lőszert szállított Oroszországnak, ami növelte az orosz tüzérségi képességeket az ukránokkal szemben. A Putyin-Kim találkozó után Szöulból érkező dühös közleményben Csang Hodzsin nemzetbiztonsági szóvivő hevesen bírálta Moszkvát, és bejelentette, hogy Dél-Korea fontolóra veszi a fegyverszállításokat Ukrajnának.

Dél-Korea hadiipara a világ egyik legfejlettebbje, high-tech, mégis aránylag olcsó fegyvereket gyárt. Ukrajna számára elsősorban tüzérségi lőszerek és tüzérségi fegyverek, valamint légvédelmi rendszerek és rakéták szállítása lenne fontos. Emellett Dél-Korea járműgyártó nagyhatalomként terepjárókat és teherautókat is biztosíthatna az ukrán haderő számára. A jövőben pedig a lengyelországi páncélos harcjárműgyártó üzem megnyitása után harckocsik és ballisztikus rakéták szállítása is napirendre kerülhet.

Ukrajna számára a dél-koreai segítség jelentős előrelépést jelenthetne a tüzérségi fölény elleni harcban, bár a haderő létszámhiánya és a harcikedv csökkenése továbbra is komoly kihívások maradnak. Jun megerősítette Dél-Korea Ukrajnának nyújtott támogatását, és ígéretet tett arra, hogy megduplázza hozzájárulását egy NATO vagyonkezelői alaphoz a 2024-ben biztosított 12 millió dollárról. A NATO szerint az alap rövid távú, katonai segítségnyújtást és hosszú távú képességfejlesztési támogatást tesz lehetővé.

Az Egyesült Államok és Dél-Korea közötti nukleáris megállapodás értelmében, az amerikai nukleáris képességek teljes skálája, beleértve a nukleáris eszközöket is, támogatja az Észak-Korea elleni elrettentést. Az irányelv hivatalossá teszi az amerikai nukleáris eszközök telepítését a Koreai-félszigeten és annak környékén az északiak esetleges nukleáris támadásainak elrettentése és az azokra való reagálás érdekében. Az új nukleáris irányelv jelentős előrelépés, amely alapvetően megváltoztatja azt a módot, ahogyan a szövetségesek reagálnak egy Észak-Korea felől érkező nukleáris fenyegetésre.