Orbán Viktor és Donald Trump megbeszélése Floridában

Orbán Viktor miniszterelnök és Donald Trump, az Egyesült Államok volt elnöke a floridai Mar-a-Lago-ban tárgyaltak a béke lehetőségeiről. A találkozó magyar idő szerint péntek hajnalban zajlott, és Orbán Viktor a közösségi médiában osztott meg egy bejegyzést, amely szerint Trump "meg fogja oldani" az ukrajnai háborút.

A megbeszélés helyi idő szerint csütörtök este történt, és Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke számolt be róla. A találkozó részleteiről egyelőre kevés információ áll rendelkezésre, de a közlemény szerint a megbeszélés témája a béke lehetőségei voltak.

Orbán Viktor a találkozó után Facebook-oldalán és az X-oldalán is közzétett egy rövid üzenetet, amelyben optimizmusát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy Trump képes lesz megoldást találni a jelenlegi helyzetre. A kormányfő ezt "a nap jó hírének" nevezte. Azonban a Donald Trumppal folytatott találkozóról pénteken megosztott fényképeken már nem szerepel az Európai Unió Tanácsa magyar soros elnökségének logója, ami változást jelezhet a korábbi kommunikációban.

Villámtalálkozó lehetett, Orbán Viktor azóta már ismét repülőn van

A találkozó nagyon gyorsan lezajlott, és Orbán Viktor már újra repülőn van. A FlightAware és az ADS-B Exchange repüléskövető oldalak adataiból kiderül, hogy a HUAF589 jelzésű magyar gép szállította Trumphoz a miniszterelnököt, amely magyar idő szerint még az éjjeli órákban, két órányi repülés után érkezett Washingtonból Floridába. A repülő ottani idő szerint 18.45-kor (magyar idő szerint 00.45-kor) landolt Palm Beach repterén, ahol aztán 21.19-kor (magyar idő szerint 03.19-kor) ismét felszállt.

Vagyis: Orbánnak a reptér és a birtok közti utat és mindent beleértve mindössze 2 óra 34 percre lehetett a Trump-pal való találkozóra.

A repüléskövető oldalak adataiból az is látszik, hogy a miniszterelnök gépe már Európa felé tart, de reggel 6 óra körül még az óceán Amerikához közeli felén volt látható. A miniszterelnöki gép a közösségi média felhasználóinak sem kerülte el figyelmét.

HUAF589 #hungaryMilitary pic.twitter.com/cqRpTJf5lw

— Valerie Zicaro (@TrusteeZicaro) July 12, 2024

Orbán Viktor újabb állomáson van túl az Ukrajnában indult, majd Moszkván és Pekingen át Washingtonba kanyarodott turnéján, amit ő békemissziónak nevez. Az EU tagállamai pedig elég rossz szemmel nézik, hogy mindezt összemossa a soros uniós elnöki posztjával. A miniszterelnök a napokban arról beszélt egyébként, hogy az orosz és a kínai elnök még idén béketárgyalásra számít Ukrajna és Oroszország között.

Orbán a kezdetek óta látványosan támogatja Trump választási kampányát, ettől az sem tántorította el, amikor Trumpot a New York-i bíróság 34 vádpontban ítélte el egy büntetőperben. Orbán többször kijelentette, hogy Trump a világ nagy esélye a békére, illetve hogy ha elnökké választják, napok alatt képes lesz békét teremteni. Ezt Trump is többször hangoztatta, bár hogy ezt hogyan és milyen békefeltételekkel képzeli el, arról egyelőre nem sok szó esett.

A NATO-csúcstalálkozón korábban Orbán Viktor már találkozott Recep Tayyip Erdogan török államfővel, valamint összefutott Joe Bidennel is. A NATO-Ukrajna Tanács ülésén már Szijjártó Péter képviselte a miniszterelnököt, ahol hangsúlyozta, hogy Ukrajna NATO-tagsága továbbra sem jöhet szóba, mivel ez közvetlen összetűzés veszélyével járna Oroszországgal. Szijjártó Péter hozzátette, hogy a zárónyilatkozatot Magyarország csak úgy volt hajlandó aláírni, hogy abban szerepel: Ukrajna esetleges jövőbeli csatlakozásáról egyhangúsággal kell dönteni.

Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter nyilvánosan bírálta Orbán Viktort, hangsúlyozva, hogy a magyar miniszterelnök sem az EU, sem a NATO álláspontját nem képviseli, és csak saját országa nevében beszélhet. A Bloomberg értesülése szerint hat uniós tagállam, Észtország, Finnország, Lettország, Lengyelország, Litvánia és Svédország már azt vizsgálja, hogyan bojkottálhatja a soros magyar elnökség hivatalos programjait, és a nyári informális miniszteri találkozókra nem küldi el a minisztereit. A nyugat vezető politikusai sorra határolódnak el a békemissziózó miniszterelnöktől, és sietnek leszögezni, hogy sem a NATO, sem az EU nem hatalmazta fel arra, hogy ilyen tárgyalásokat folytasson. Az ezzel kapcsolatos kérdésekre a hétfői Kormányinfón Gulyás Gergely kancelláriaminiszter kétértelmű válaszokat adott, amikor azt mondta: a miniszterelnök nem az Európai Unió nevében, de az Európai Unió soros elnökeként tárgyalt a vezetőkkel.

A Kreml pénteken egy közleményt tett közzé, amely szerint Orbán nem említette Vlagyimir Putyinnak, hogy a korábbi amerikai elnökkel is találkozni fog a „békemissziója” során. Emiatt az orosz államfő nem is tudott semmilyen üzenetet átadni a republikánus politikusnak. Orbán Viktort az Európai Unió vezetői több alkalommal is éles kritikával illették, mivel szerintük a soros EU-s elnökséget vezető kormányfő visszaél a pozíciójával, és úgy tárgyal országokkal a szervezet nevében, hogy arra nem kapott felhatalmazást.