Balatoni tragédiák: Két férfi vesztette életét a tóban

Két tragikus esemény is történt a Balatonnál: egy fiatal férfi fulladt a tóba Révfülöpnél, míg egy másik férfi Fonyódon lett rosszul és fulladt bele az alig ötven centis vízbe.

A Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányság jelentette az első veszélyes helyzetet nem sokkal éjfél után, amikor segítséget kértek a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatától (VMSZ) egy eltűnt fiatal férfi miatt. A rendőrség adatgyűjtése során merült fel a gyanú, hogy a férfi a vízben tűnhetett el.

A VMSZ Alfa sürgősségi mentőhajója és a vízimentő személyzet azonnal megkezdte a kutatást a Császtai strand mélyvizes területén. Az éjszakai keresés során a hullámzás és a magas, közel 29 fokos vízhőmérséklet is nehezítette a vízimentők munkáját, de péntek reggel fél 6 körül sikerült megtalálniuk az eltűnt férfi holttestét.

A második tragédia Fonyódon történt, ahol egy férfi a barátjával sétált be a tóba, majd rosszulléte miatt az 50 centis vízben fekszik. A barátja azonnal a partra húzta és riasztotta a mentőket. Mentőhelikopter is érkezett a helyszínre, de a férfi életét már nem lehetett megmenteni.

Mindkét eset kapcsán a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság közigazgatási eljárásban vizsgálja a haláleseteket.

A VMSZ figyelmeztetést is kiadott: a hőség miatt fokozott óvatosságra van szükség a fürdőzés során. Különösen azoknak, akik ismert betegséggel rendelkeznek, ajánlott óvatosnak lenniük és kerülniük a megerőltetést. A szakszolgálat hangsúlyozta a csoportos fürdőzés fontosságát, hogy rosszullét esetén azonnal segítséget lehessen nyújtani, vagy kérni.

A VMSZ minden évben felhívja a figyelmet a nyíltvízi strandolás és fürdőzés veszélyeire, úgy mint a felhevült testtel, hiányos úszástudással vízbeugrás. Bagyó Sándor, a VMSZ elnöke arról beszélt, hogy a mentőmellény viselése egyáltalán nem ciki, hanem életet menthet.

A Balaton környékén más incidensek is történtek a közelmúltban. Balatonalmádi belterületén egy sofőr büntetőfékezéssel oldotta meg a közlekedési vitát, ami miatt büntetőeljárás indult ellene. Az incidensről készült felvétel a Veszprém vármegyei rendőrséghez is eljutott, ahol az elkövető ellen eljárást kezdeményeztek. Az eset rávilágít arra, hogy a Balaton térségében nem csak a vízi, hanem a közúti biztonságra is fokozott figyelmet kell fordítani.