Elon Musk és a Mars kolonizálásának tervei

A SpaceX vezetője, Elon Musk ambiciózus terveket szövöget a Mars kolonizálására, de a valóság talán kevésbé színes, mint amit a hírek sugallnak.

Elon Musk, aki a világ egyik leggazdagabb embereként ismert, soha nem rejtette véka alá, hogy nagy tervei vannak a Mars meghódításával kapcsolatban. A The New York Times információi szerint azonban a bolygó kolonizálásának célkitűzései az elmúlt évek során jelentős változásokon mentek keresztül.

2016-ban Musk még úgy vélekedett, hogy 40-100 évbe telhet egy önfenntartó civilizáció létrehozása a vörös bolygón, ám idén áprilisban már arról beszélt, hogy 20 éven belül akár egymillió ember is élhet a Marson. Ez a célkitűzés különösen ambiciózusnak tűnik, tekintettel arra, hogy eddig még egyetlen ember sem járt a bolygón, és a NASA is csak a 2040-es évekre tervezi az első missziót.

A Marsra érkezőket nemcsak a kopár táj, hanem jeges hőmérséklet, porviharok és mérgező levegő is fogadná, de úgy tűnik, ezek a kihívások sem tántorítják el Muskt a marsi álmok megvalósításától.

A SpaceX alkalmazottai már dolgoznak egy marsi város tervezésén, ahol egyes csapatok az élőhelyek terveit, mások pedig a marsi környezet ellenséges viszonyaira tervezett szkafandereken dolgoznak. A Boring Company is bekapcsolódott a projektbe, ők a Mars felszíne alatti fúráshoz szükséges berendezések előkészítésével foglalkoznak.

Egy orvosi csoport azt vizsgálja, hogy lehetséges-e az emberi szaporodás a vörös bolygón. Musk, akinek már több gyermek is született különböző anyáktól, állítólag már adományozott is saját örökítőanyagát a Mars benépesítésére, bár ezt később cáfolta. Twitteren keresztül közölte, hogy nem ajánlotta fel a spermáját, és senkit sem utasítottak arra a SpaceX-nél, hogy egy marsi város építésén dolgozzanak. Amikor emberek megkérdezték tőle, hogy dolgozhatnak-e ezen a projekten, ő azt válaszolta, hogy először a bolygóra való eljutásra kell koncentrálni.

"Best to hear it in the words I have used in many interviews over the years. I have not fwiw “volunteered my sperm” 😂 No one at SpaceX has been directed to work on a Mars city. When people have asked to do so, I’ve said we need to focus on getting there first." - írta Musk a Twitteren 2024. július 11-én.

Azonban a Marsra való eljutás nem mentes a kihívásoktól. Július 11-én a SpaceX egyik Falcon 9 rakétája, amely a Starlink műholdflottájának újabb darabjait szállította, ritka hibát tapasztalt. A Kaliforniából felbocsátott űreszköz eleinte jól teljesített, az első fokozat sikeresen visszatért egy drónhajóra, de a felső fokozattal, amelyen 20 műhold utazott, probléma adódott. A rakéta hirtelen szétesett, amikor újraindította hajtóművét és megpróbált magasabbra emelkedni.

A csapat megkezdte az adatok kivizsgálását, és a hiba miatt a műholdak a tervezettnél alacsonyabb pályára kerültek, eddig öttel sikerült csak felvenni a kapcsolatot. A szakértők a műholdak ionhajtóművével szeretnék feljebb terelni őket, Musk a tervvel kapcsolatban szkeptikus. Az indítást megelőző élő felvételen egyébként fehér jégréteg volt látható az fokozat hajtóműve körül, ami hajtóanyag-szivárgásra utalhat.

A Falcon 9 napjainkban messze a legsikeresebb rakéta, csak idén 69 felbocsátásban vett részt. A rendszer rendkívül megbízható, missziói során mindössze egyetlen repülés közben teljes meghibásodást szenvedett el, azt is kilenc éve, 2015-ben. A rakétával nemcsak rakományokat, hanem embereket is szállítanak, eddig 13 alkalommal vitt asztronautákat a világűrbe. Egyelőre nem világos, hogy a csütörtöki incidens milyen hatással lesz a Falcon 9-re, illetve hogy pontosan mi történt.

A SpaceX már 300 körüli sikeres kilövésen van túl, és 2016 óta nem volt ilyen súlyos balesete, mint a mostani. A rakéta a Starlink műholdakat szállította az űrbe, amikor a második fokozat a világűrbe érve darabjaira hullott. A repülés kezdetben gond nélkül zajlott, az első fokozatú segédrakéták leváltak és sikeresen landoltak egy csendes-óceánon álló hajóra. A második fokozaton észlelt jégképződés után a Falcon sikeresen Föld körüli pályára állt, de a közvetítés leállása után, amikor a második fokozatnak még egy löketet kellett volna adnia, történt a baleset.

A mostani baleset keresztbe tehet a SpaceX terveinek, és több missziónak is, így a Polaris Dawn nevű magánrepülésnek és a NASA repülésének a Nemzetközi Űrállomásra is. Tavaly 91 kilövés volt, idénre 140-nél is többet terveznek, de a mostani események hatására ezek a tervek változhatnak. A helyzetet súlyosbítja, hogy a SpaceX Falcon 9 rakétái repülési tilalom alá kerültek az Amerikai Szövetségi Légügyi Hivatal (FAA) döntése nyomán, miután egy rakéta szétszakadt az űrben, és a Starlink műholdakból álló hasznos rakománya megsemmisült. Az FAA szerint a típus addig marad repülési tilalom alatt, amíg a SpaceX kivizsgálja a hiba okát, kijavítja azt és megkapja az ügynökség jóváhagyását.