Belgiumot sújtó heves esőzések és széllökések

Belgiumban a Királyi Meteorológiai Intézet (IRM) pénteki közlése szerint érvényben marad a kettes fokozatú, sárga jelzésű riasztási szint a heves esőzések és a lehetséges széllökések miatt az ország egész területén, miközben a hőmérséklet a legtöbb helyen 14 és 16 Celsius-fok között marad.

A riasztási szint éberségre inti a lakosságot, hogy körültekintően kövessék az időjárási előrejelzéseket, mivel az időjárási körülmények gyorsan változhatnak. A La Libre Belgique francia nyelvű napilap is emlékeztetett erre a figyelmeztetésre.

A pénteki előrejelzés szerint az ország keleti részében főként viharos esőzések és széllökések várhatók, helyenként akár 50 milliméter csapadék is eshet hat óra alatt. Az esőzóna estére részben elhagyja Belgium területét, de az égbolt felhős marad, és továbbra is záporokra lehet számítani.

A hőmérsékleti viszonyokat tekintve Belgium nagy részén nem várható jelentős változás, a csúcsértékek továbbra is 14 és 16 Celsius-fok között alakulnak, csupán a déli részeken emelkedhet a hőmérséklet 20 Celsius-fokig.

Egy csecsemő is életét vesztette a kedd esti rendkívüli viharban, amely óránként több mint száz kilométeres széllökésekkel söpört végig az országon. A felhőszakadás áradásokat okozott, aluljárókat öntött el, fákat döntött ki, jelentős közlekedési fennakadásokat idézett elő. Több utat és számos aluljárót lezártak, a tömegközlekedés több vonalon megszakadt vagy akadozott, a közparkok többségét lezárták. A tűzoltókat tucatnyi helyszínre riasztották, egy bevásárlóközpont teteje beszakadt Brakelben, két embert ki kellett menteni a romok alól, míg Heffen településen a helyi templom tetőzetét teljes egészében elsöpörte a szél. A tragikus haláleset Brüsszel Uccle nevű városrészében történt, ahol egy csecsemő vesztette életét a Wolvendael parkban, ezt a kerület polgármestere erősítette meg.

Ezzel párhuzamosan, hazánkban a hőség következtében több kórházban álltak le műtétek, egyes településeken locsolási tilalmat vezettek be, míg a budapesti agglomerációban vízkorlátozás bevezetésének lehetőségét fontolgatják.