Svájci konzervatívok harca az Eurovíziós Dalfesztivál ellen

Svájci konzervatív csoportok fenyegetőznek azzal, hogy megakadályozzák az országukat a jövő évi Eurovíziós Dalfesztivál megrendezésében, költségvetési népszavazást kezdeményezve a lehetséges házigazda városokban. Azt állítják, hogy a dalverseny egy "propagandaesemény", amely "a sátánizmust és az okkultizmust ünnepli".

Svájc a The Code című dallal nyerte el a világ legnagyobb élőzenei eseményének rendezési jogát, amit Nemo svájci énekesnő adott elő Svédországban. A verseny megrendezésére több nagy svájci város, köztük Zürich, Genf, Bern és Bázel is pályázatot nyújtott be.

A keresztény-konzervatív Svájci Szövetségi Demokratikus Unió (EDU) párt azonban bejelentette, hogy a svájci közvetlen demokrácia rendszerét kihasználva, szavazásra bocsátanák a pályázó városok kölcsönkérelmét.

Az EDU egyik vezető politikusa, Samuel Kullmann az SRF svájci műsorszolgáltatónak nyilatkozva kifejtette, hogy pártját zavarja az Eurovízió által képviselt irányvonal, amely szerintük "ünnepli, vagy legalábbis tolerálja a sátánizmust és az okkultizmust".

A Guardian szerint az ír énekesnő, Bambie Thug színpadi produkciója egy ördögszarvú táncost és egy pentagrammát ábrázoló gyertyakört tartalmazott, ami a sátáni szimbolika fordított formájában ismert. Emellett Nemo, aki nem bináris előadóként az elsőként nyerte meg a versenyt, egy olyan dallal ért el sikert, amely a férfi és női nemi normákon túli identitását ünnepli.

Az EDU, bár csak egyetlen mandátummal rendelkezik a svájci nemzeti tanácsban, népszavazási kezdeményezéseit korábban támogatták a nagyobbik jobboldali Svájci Néppárt (SVP) és a Svájci Adófizetők Egyesülete is egyes kantonokban. Az SVP ifjúsági szárnya a népszavazás támogatását a harmadik nem bevezetésével és a "nyílt antiszemitizmussal" indokolta.

A svájci városok elleni népszavazás nem garantálja a szélsőjobb által várt eredményt, de jelentős bizonytalanságot okozhat a rendezvény tervezői számára. A szavazás legkorábban novemberben lehetséges, míg a 2025. májusi eseménynek otthont adó várost a tervek szerint augusztus végéig kell kiválasztani.