Magyar háborús bűnösök ellen nem indult eljárás

Novák Előd, a Mi Hazánk alelnöke és parlamenti képviselője érdeklődött, hogy indult-e eljárás a gázai népirtásért is felelősnek tartott izraeli hadseregben szolgáló magyar állampolgárokkal szemben, de a legfőbb ügyész, Polt Péter szerint nem indult ilyen büntetőeljárás.

Novák Előd a legfőbb ügyészhez fordult, miután Répássy Róbert igazságügyi államtitkár korábban nem adott egyértelmű választ a kérdésére, miszerint a Büntető Törvénykönyv értelmében a büntetőeljárás megindítását a legfőbb ügyész rendelheti el. Novák Előd a törvény 146. § (1) és (2) bekezdését idézte, amely szerint büntetendő az a magyar állampolgár, aki idegen fegyveres szervezetbe lép, vagy ilyen szervezetben kiképzésen vesz részt.

A képviselő három kérdést tett fel: hány büntetőeljárás indult magyar állampolgárokkal szemben, miért nem indult eljárás, ha nem történt meg, és mi a helyzet a kettős állampolgárokkal kapcsolatban. Polt Péter válaszában kijelentette, hogy a tiltott toborzás miatt nem indult büntetőeljárás magyar, illetve izraeli-magyar kettős állampolgár ellen, és Novák Előd kérdését feljelentésként értékelve továbbította a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodájának.

A Mi Hazánk korábban kifejtette álláspontját az izraeli-palesztin konfliktussal kapcsolatban, elutasítva a terrorizmus minden formáját és elítélve a fegyvertelen civilek lemészárlását mindkét fél részéről, miközben kiemelte az önvédelem jogát és támogatta az ENSZ által szorgalmazott kétállami megoldást.

A nemzetközi színtéren hasonló problémák merültek fel, mint például Szudánban, ahol a biztonsági hatóságok felszólították a külföldieket, hogy hagyják el Kartúmot és környékét. A rendőrség szerint a külföldi állampolgároknak két hetük van a rendelkezés végrehajtására, amit saját biztonságuk érdekében kell megtenniük. Egyes források szerint miután olyan hírek láttak napvilágot, hogy külföldi zsoldosok szolgálnak az RSF-ben, fokozódott az ellenséges hangulat a külföldiekkel szemben, különösen a más afrikai országból valókkal szemben. Néhány napja több mint 150 külföldit vettek őrizetbe, akiknek nem volt érvényes tartózkodási engedélye. Az ENSZ adatai szerint a konfliktus miatt már több mint tízmillió embernek kellett elmenekülnie otthonából, és az országot éhínség fenyegeti. A nemzetközi segélyszervezetek munkatársai és a diplomaták már elhagyták a fővárost, és most Port Szudánból dolgoznak, ahol még viszonylag nyugodt a helyzet.