Biden kampányát újabb demokraták támadják

Joe Biden amerikai elnök tegnapi sajtótájékoztatója után nem csökkent, hanem nőtt azon demokrata politikusok száma, akik szerint az elnöknek át kellene adnia a stafétát. A CBS News információi szerint a következő napokban több tucatnyi demokrata törvényhozó csatlakozhat a Biden visszalépését sürgetők táborához.

Biden elismerte, hogy a demokrata delegáltak más jelöltre is szavazhatnak, ha elvesztették benne a bizalmat, és hozzátette: "Azt tesznek, amit akarnak". Az elnök megérti, ha párttársai másik jelöltet szeretnének, és elhatárolódnak tőle, ha úgy érzik, hogy ez előnyös lehet számukra.

A CNN beszámolója szerint Jim Himes, a képviselőház hírszerzési bizottságának rangidős tagja, szinte azonnal Biden sajtótájékoztatója után szólította fel az elnököt a visszalépésre. Himes szerint Bidennek nem szabad veszélybe sodornia az örökségét és az amerikai demokráciát azzal, hogy továbbra is szembeszálljon Donald Trump ígérte borzalmakkal.

Scott Peters kaliforniai és Eric Sorensen illinois-i demokrata képviselők is közzétették saját felhívásaikat, amelyekben Biden visszalépését kérik. Sorensen arra kérte Bidet, hogy tegye meg újra azt, amit 2020-ban: helyezze az országot a párt fölé.

A CBS News négy forrása szerint a következő 48 órában több tucat demokrata törvényhozó fog megszólalni, és arra szólítják fel Bident, hogy lépjen vissza. Az alsóház demokrata vezetése lehetővé tette a képviselőknek, hogy szabadon fejezzék ki véleményüket, és a kongresszusi vezetők várhatóan nem fognak nyilvánosan nyilatkozatot tenni, hogy elkerüljék az elnökkel való konfliktust.

A VoteHub összesítése szerint eddig 18 alsóházi és egy felsőházi demokrata párttársa hátrált ki Biden mögül. Eközben az interneten egy döbbenetes videó terjed, amely Biden elnök bizonyos gesztusait hasonlítja össze a Csupasz pisztoly trilógia Frank Drebin hadnagy karakterével, akit Leslie Nielsen alakított. A videóban Biden elnök több bakiját is összegyűjtötték, például amikor Putyinnak szólította a mellette álló ukrán elnököt, Volodimir Zelenszkijt, vagy amikor kézfogást intézett a levegőbe. Az összehasonlítás humoros felütése ellenére is rávilágít arra, hogy az elnök nyilvános megjelenései egyre több kritikát váltanak ki.

A közelmúltban megjelent véleménycikkek is foglalkoznak Biden állapotával, például egy cikk, amelyben az elnököt egy összezavarodott, idős embert ábrázoló karakterként írják le, aki már nem emlékszik pontosan a dolgokra, és aki a feleségétől kapott utasításokat követi, mintha csak egy játék lenne az egész. Az ilyen írások tovább erősítik azokat a hangokat, amelyek szerint Bidennek át kellene adnia a stafétát.