Erősödő forint zárhatja a mozgalmas hetet

A magyar fizetőeszköz, a forint, váratlan erősödéssel zárhatja a hetet, miután a pénteki nap során jelentős javulást mutatott az árfolyam.

A forint árfolyama a pénteki kereskedés során jelentősen erősödött, az euróval szembeni árfolyam délutánra 392 közelébe csökkent, míg a dollárral szembeni jegyzés is pozitív tendenciát mutatott, amely akár 360 alá is eshet, ha a tendencia folytatódik. A nemzetközi hírek hatására mozgó forintot a délutáni amerikai termelői árakról szóló adatok is befolyásolhatják.

A régiós devizák között eltérő inflációs trendek figyelhetők meg. Magyarországon a vártnál kisebb mértékű inflációt regisztráltak, míg Csehországban az áremelkedés mértéke jelentősen alacsonyabb a várakozásoknál. Romániában viszont az infláció a vártnál magasabb volt.

Elemzők szerint a forint árfolyama a közeljövőben nem mutat majd nagyobb elmozdulásokat, inkább a jelenlegi szinteken várható a stabilizálódás. A piaci szereplők figyelme már a következő héten esedékes Európai Központi Bank kamatdöntő ülésére irányul, ahol a várakozások szerint a kamatláb 4,25 százalékon marad.

A hazai fizetőeszköz a hét folyamán mozgalmas időszakot élt meg, az extraprofit adót érintő módosítások hatására az euró-forint árfolyam kedden 396 fölé emelkedett. A hét második felében azonban a forint stabilizálódott, ebben jelentős szerepet játszott a vártnál alacsonyabb amerikai inflációs adat.