Új koronavírus tünet a láthatáron

A koronavírus ismert tünetei, mint a köhögés, torokfájás és láz mellett, most egy új jelenségre is felhívták a figyelmet: egyes betegek ételmérgezésre emlékeztető panaszokat tapasztalhatnak. Ezt a megfigyelést a New York Times tette közzé, kutatókra hivatkozva.

A San Franciscó-i Kaliforniai Egyetem fertőző betegségekkel foglalkozó szakembere, Peter Chin-Hong szerint vannak olyan Covid-fertőzöttek, akik nem a megszokott tüneteket érzékelik, hanem olyanokat, amelyek ételmérgezésre utalhatnak. Ken Cadwell, a Pennsylvaniai Egyetem orvosprofesszora, aki a Covid bélrendszerre gyakorolt hatását tanulmányozza, úgy fogalmazott: "Ez azért van, mert a koronavírus olyan, mintha bombát dobnánk a szervezetünkbe".

Chin-Hong elmondása szerint a gyomor-bélrendszeri tünetek, mint a hasmenés, gyakran jelentkeznek a fertőzés első napjaiban, még a láz és köhögés előtt. Azonban sokan, akik csak gyomortüneteket észlelnek, nem gondolnak arra, hogy ezek a Covid jelei lehetnek. Az érintettek étvágytalanságot, hányingert, hasi fájdalmat és hányást is tapasztalhatnak.

A szakemberek rámutatnak, hogy nem minden fertőzés jár ugyanolyan tünetekkel, és ez akár egy beteg esetében is változhat. Lehet, hogy az egyik fertőzés során megfázásos és influenzás tünetek jelentkeznek, míg egy másik alkalommal gyomor-bélrendszeri panaszokat tapasztalunk.

A New York Times cikkében szerepel, hogy milyen tünetekre kell figyelni, különösen az új, FLiRT variánssal kapcsolatban. Az emésztési problémák mellett a fertőzöttek torokfájást, orrdugulást vagy orrfolyást, fej- és izomfájdalmat, lázat vagy hidegrázást, köhögést és fáradtságot is tapasztalhatnak. Súlyos esetekben légzési nehézségek is előfordulhatnak. Habár néhányan elveszítik az íz- vagy szaglásérzékelésüket, ez a tünet manapság már ritkábban fordul elő, mint a járvány korábbi szakaszában.