Méhcsípés veszélyei: egy amerikai férfi személyes története

Egy amerikai férfi szembejött a ritka, de annál súlyosabb következményekkel járó esettel, amikor méh csípte meg a szemét, ami komoly tanulságokkal szolgál mindannyiunk számára.

A méhcsípés általában is fájdalmas és kellemetlen, még akkor is, ha az ember nem allergiás, de a szem egy különösen érzékeny terület, ahol a méhcsípés súlyos következményekkel járhat. Egy 55 éves férfi esete, aki a jobb szemét érő méhcsípés áldozata lett, ezt a The New England Journal of Medicine folyóiratban is dokumentálták.

A Philadelphia állambéli férfi az eset napján sürgősségi osztályra került, ahol megpróbálták eltávolítani a szemébe szakadt méh fullánkot, de sikertelenül. A fullánk egy darabja az íriszbe ágyazódott, és ott maradt.

Két nap múlva a férfi látása drámaian romlott, és a fájdalom is fokozódott, mivel az írisz erei bevéreztek. A látásromlástól való félelmében a férfi egy szemklinikához fordult, ahol a szakemberek fluoreszkáló festékkel és egy speciális mikroszkóp segítségével azonosították a problémát. Egy ékszerész csipesszel végül sikerült eltávolítani a fullánkot, és a páciens különböző gyógyszereket tartalmazó szemcseppeket kapott a gyógyulás elősegítésére.

Öt hónappal a kezelés után a férfi látása jelentősen javult, bár nem vált tökéletessé. A szakértők hangsúlyozzák, hogy ilyen esetekben azonnal szemészhez kell fordulni, mivel a méhcsípés súlyos következményekkel járhat a látásra nézve. Habár ritkák az ilyen esetek, a tudományos irodalomban is kevés példa található rá, de a méhcsípés veszélyeit komolyan kell venni.

: Shoshany et al., NEJM, 2024