Vecsési gránátvetőgyár meglepetésszerű alapkőletétele

A vecsési Dynamit Nobel Defence Hungary Zrt. új üzemének alapkőletétele meglepetést okozott a helyi önkormányzat képviselőinek is, akik csak az esemény kapcsán értesültek a vállalat tevékenységéről.

A Honvédelmi Minisztérium államtitkára, Kutnyánszky Zsolt a Dynamit Nobel Defence (DND) Hungary Zrt. vecsési üzemének alapkőletételén az ország fegyveres védelmének kulcstényezőjeként említette a hatékony páncélelhárítást, különös tekintettel az orosz-ukrán háborúra. A HVG szerint a helyi lakosok és az önkormányzat képviselői is csak ekkor szembesültek azzal, hogy a német–izraeli gyökerű vállalat vállról indítható páncéltörő rakétákat fog gyártani a településen.

A Dynamit Nobel Defence (DND) GmbH egy évvel ezelőtt hozta létre magyarországi leányvállalatát, amelynek befektetett eszközeinek értéke már az év végére megközelítette a 2 milliárd forintot. Az N7 Holding Nemzeti Védelmi Ipari Innovációs Zrt. is részt vett a magyarországi gyár alapításában. A DND által gyártott rakétavetőket és eszközöket az ukrán erők is alkalmazzák az orosz agresszió elleni védekezés során.

Az államtitkár korábban a világ egyik legkorszerűbb eszközének nevezte az RGW 110 gránátvetőt, amelynek vetőcsövét kizárólag Magyarországon fogják gyártani. Vecsésen több ezer négyzetméteren épülnek majd a gyártó és kiszolgáló létesítmények, és a tervek szerint a vetőcsövek sorozatgyártása 2025 negyedik negyedévében kezdődik meg, körülbelül 40 főt foglalkoztatva.

Az RGW 110 egy vállról indítható páncéltörő rakéta, amely tandem robbanófejével képes több mint 1000 milliméter vastagságú homogén acélpáncélzatot átütni, a reaktív páncélzat hatástalanítása után. A fegyver egyszer használatos, a vetőcső eldobható, azonban az optikai irányzék és az indítómarkolat újra felhasználható.