„Szégyen, amit a VAR művelt” – kiakadt a németektől kikapó edző a bírói döntések láttán

Szombat este a házigazda Németország 2–0-ra legyőzte Dániát, és bejutott a 2024-es labdarúgó-Európa-bajnokság negyeddöntőjébe, de a dán szövetségi kapitány, Kasper Hjulmand szerint a videóbíró (VAR) döntései és a kezezés szabályozása döntően befolyásolták a mérkőzés kimenetelét.

A német válogatott győzelmét a VAR két fontos döntése előzte meg. Először Joachim Andersen gólját vonta vissza a videóbíró les miatt, majd a dánok meg nem adott gólját követően a németek egy büntetőt harcoltak ki, amit Kai Havertz értékesített, ezzel megszerezve a vezetést. A mérkőzés végeredményét Jamal Musiala gólja pecsételte meg.

Hjulmand a ZDF-nek adott nyilatkozatában kritizálta a VAR döntéseit, különösen az állítólagos les miatt visszavont gólt, és felvetette a kérdést, hogy vajon lehet-e ilyen pontosan meghatározni az indítás pillanatát. A dán kapitány a sajtótájékoztatón a telefonján keresztül is bemutatta a vitatott jelenetet, amelyen Thomas Delaney lábfeje éppen hogy belóg a behúzott vonal mögé. Hjulmand szerint a technológiát másképp kellene használni, és kifogásolta a kezezés szabályát is, amely szerinte túlzottan szigorú a védőkkel szemben. Úgy véli, hogy ha Dánia szerzi meg a vezetést Dortmundban, az mindent megváltoztatott volna. A kapitány elismerte, hogy támogatta a VAR bevezetését, de úgy látja, hogy annak használata módosításra szorul. Hozzátette, hogy a mérkőzés első 15 percében nem tudtak érvényesülni, és az első negyedóra a túlélésről szólt számukra.

A dán szakember kijelentette, hogy a játékban szeretnének közelebb kerülni a legerősebb európai válogatottakhoz, és bár gratulált az ellenfélnek a továbbjutáshoz, nyilvánvalóan csalódott volt a VAR döntései és a kezezés szabályozása miatt. Hjulmand szerint a futballnak nem erről kellene szólnia, és bár nem szeretné a VAR-t száműzni a futballból, úgy véli, hogy a technológia hasznos lehet, de nem centiméterek alapján kellene döntéseket hozni. A kapitány frusztrált volt a történtek miatt, és hangsúlyozta, hogy a dán válogatottnak sokkal több helyzetet kellett volna kialakítania a meccsen.

A sajtótájékoztatón Hjulmand még hozzátette: "Ez az egész nevetséges! Azt gondolom, hogy ha megadják a gólunkat, megnyertük volna a mérkőzést" – így fejezte ki mérgét a dán kapitány. "A lest még úgy, ahogy, de elfogadom, a büntetőt azonban nevetséges ítéletnek tartom. Andersen futott, a német játékos pedig rárúgta a kezére a labdát. A keze egyáltalán nem volt természetellenes helyzetben, nem futhat úgy, hogy közben le van szorítva a keze" – mondta Hjulmand, aki szerint a csapatnak több helyzetet kell kialakítania a jövőben.

Joachim Andersen, aki a dán válogatottból a mérkőzés egyik antihősévé vált, szintén kritikával illette a játékvezetői döntéseket. Andersen szerint a hazai pályán játszó németek egy "kamu tizenegyessel" kerültek előnybe, és úgy érezte, hogy a bíró pocsék döntést hozott, amikor büntetőt ítélt a kezezése miatt. Andersen szerint képtelenség lenne úgy futballozni, hogy hátratett kézzel futkározzon, és kifejezte meggyőződését, hogy ha megadják a góljukat, megnyerik a találkozót.

A mérkőzés második félidője előtt Michael Oliver játékvezető a két csapatkapitányt, Ilkay Gündogant és Kasper Schmeichelt magához hívta, és a bíró kézjelzéseit követve felfelé nézegettek. Az első félidő félbeszakadt egy hatalmas vihar miatt, de a játékosok nem az eget, hanem egy maszkos férfit figyelték, aki felmászott a dortmundi stadion tetejére. Az illető akciója nagy rémületet okozott a nézők körében, és a német rendőrség különleges kommandós alakulata (SEK) fogta el. A rendőrség tájékoztatása szerint az ismeretlen mászó fél 11 előtt már a tetőn volt, de azt egyelőre nem tudni, hogy miért és hogyan mászott fel oda. A rendőrségnek sikerült letartóztatnia a férfit, aki más emberekre nem jelentett veszélyt. A férfi személyazonosságáról vagy indítékáról egyelőre nem adtak tájékoztatást. Az is tisztázatlan még, hogy hogyan jutott fel a tetőre.

A viharos időjárás miatt a játékosok gyorsan levonultak a pályáról, és a dán válogatott tagjai egy 2009-es szörnyű esetet idéztek fel, amikor Jonathan Richter, a dánok egykori profi labdarúgója villámcsapást szenvedett, ami miatt később amputálni kellett a lábát. Hjulmand, aki akkor segédedzőként volt jelen, a meccs után utalt Richterre, mondván, hogy a játékosok testi épsége mindennél előbbre való.

Európa-bajnokság 2024, nyolcaddöntő

  • Németország–Dánia 2–0 (0–0)
  • Gólszerzők: Havertz (büntetőből 53.), Musiala (68.)
  • korábban: Svájc–Olaszország 2–0 (1–0)

A német válogatott a vasárnap esti Spanyolország-Grúzia nyolcaddöntő győztesével találkozik a negyeddöntőben.

Meccsösszefoglalók, riportok, interjúk, podcastok, videók, érdekességek – minden egy helyen, minden az Indexen!

Böngéssze az Index Európa-bajnoki mellékletét, ahol a cikkek mellett megtalálja a menetrendet, a csoportok állását, a játékoskereteket, a csapatleírásokat és a helyszíneket is! Tartsanak velünk egy hónapon át, hiszen helyszíni tudósítóink rendszeresen exkluzív tartalmakkal jelentkeznek Németországból!