Csereember döntötte el a francia-belga összecsapást

Két korábban eredményesebb csapat találkozott a hétfői Eb-nyolcaddöntőben, ahol a francia csapat cserejátékosa, Kolo Mouani döntötte el a meccset. A mérkőzés lassan indult, az első félidőben a franciák kerültek többször helyzetbe, de komolyabb izgalmakat nem hozott. Az első komolyabb lehetőség a belgák számára egy szabadrúgás volt, amit De Bruyne rúgott, de Maignan védett. A franciák a második félidőben felrázták magukat, több veszélyes helyzetet is kialakítva, de a gólig nem jutottak. A belgák is próbálkoztak, de a francia védelem állta a sarat. A meccs hőse végül a csereként beállt Kolo Mouani lett, aki a 85. percben szerzett szerencsés gólt, ezzel eldöntve a találkozót.

A franciák a csoportkörben nem nyújtottak meggyőző teljesítményt, csak egy öngóllal tudták legyőzni az osztrákokat, és nem szereztek akciógólt a csoportmeccseken. Belgium szintén gyengén szerepelt a csoportkörben, csak két gólt szerezve, és kikaptak Szlovákiától, Románia megelőzte őket a csoportjukban. Mindkét csapat korábbi fényes teljesítménye után kereste a formáját ezen a mérkőzésen. A franciák végül a hétfő esti portugál-szlovén meccs győztesével játszhatnak a negyeddöntőben.

Didier Deschamps együttese csoportmásodikként találkozott a belgákkal, ez volt papíron az egyik legerősebb párosítás a nyolcaddöntők között. A belga edző, Domenico Tedesco kockáztatott azzal, hogy két csatárt állított fel, és a széleken Doku és Carrasco rohamozott, De Bruyne irányítása mellett. Ezzel viszont alaposan kiürült a belga középpálya, a meccs nagyrészében a franciák birtokolták a labdát, és domináltak, még úgy is, hogy egyébként nagyon pontatlanul játszottak.

Mbappé fejsérülése miatt nem volt igazán csúcsformában, de motiváltan játszott. Az első félidőben Thuramnak volt egy veszélyes fejese, De Bruyne-nek egy szabadrúgása, Tchouaméninek pedig egy lövése, ami fölé ment. A második félidőben a franciák egyre látványosabban domináltak, és bár nem volt sok helyzetük, egyre kevesebbszer tudtak kijönni a belgák a térfelükről. Lukakunak volt csak egy lövése, amit Maignan védett. A francia lövések sokáig pontatlanok voltak, 16 kerülte el a kaput, de aztán a 85. percben végül szerencséjük volt: Kolo Mouani lövése megpattant Vertonghenen és a kapuba vágódott.

A belgák szinte semmit nem mutattak a második félidőben, nem volt jó meccs, de a francia továbbjutás így teljesen megérdemeltnek mondható. Deschamps együttese az esti portugál-szlovén meccs győztesével találkozik majd a negyeddöntőben.