A kegyelem fajtái: Jórgosz Lánthimosz új filmje

Jórgosz Lánthimosz, a 2023-as többszörös Oscar-díjas Szegény párák rendezője nem veszi vissza a tempót, sőt, új filmjével, A kegyelem fajtái című alkotással ismét a figyelem középpontjába kerül. A két és fél órás antológiafilm az emberi kapcsolatok sötét aspektusait boncolgatja, és már a következő évben is várható újabb Lánthimosz-mű.

A Szegény párák után, amely a görög rendező eddigi legnagyobb közönségsikerét hozta, Lánthimosz nem pihen. A kegyelem fajtái három ötvenperces epizódból áll, melyekben a színészek különböző szerepekben tűnnek fel, és bár a történetek csak halványan kapcsolódnak egymáshoz, tematikailag szoros összefüggést mutatnak. A film a hatalom és manipuláció különféle formáit mutatja be, gyakran véres jelenetekkel vagy azok következményeivel zárva le az epizódokat.

A kegyelem fajtái visszatér Lánthimosz korábbi filmjeinek vizuális világához, elhagyva az indokolatlan halszemoptikás felvételeket, és Eftimisz Filipouval, a Kutyafogat és A homárt is jegyző forgatókönyvíróval dolgozik ismét együtt. A film zenei aláfestése Annie Lennox Sweet Dreams című dalával kezdődik, amely már előrevetíti a történetek központi témáját.

Az epizódokban Jesse Plemons, Willem Dafoe és Emma Stone alakítanak különböző karaktereket, melyek között megtalálható az agresszor, az áldozat, a karizmatikus vezető és a pojáca is. A történetek New Orleans-ban játszódnak, de a helyszínek változatossága miatt ez nem mindig nyilvánvaló. A film groteszk és abszurd események sorozatát tárja elénk, és a színészek teljes komolysággal adják elő a szerepeiket, még akkor is, ha néhány karakterük láthatóan amatőr vagy kevésbé tapasztalt.

Jesse Plemons kiemelkedő alakítása érdemel külön figyelmet, hiszen a színész a Cannes-i Filmfesztiválon már színészi díjat is kapott, és karakterei közötti finom eltérésekkel hozza meg a különbséget. A film további előnye, hogy ismert és tehetséges színészeket sikerült összegyűjtenie, akik élvezik a szokatlan szerepekben való megjelenést.

A kegyelem fajtái azonban könnyen túladagolhatja a nézőt, mivel a film rideg humorát és idegborzoló jellegét végig magas intenzitással tartja. A Lánthimosz-rajongók számára ez lehet a tökéletes élmény, de mások számára már túlzásnak tűnhet. A film magyarországi premierje szeptember 19-én lesz.