Zivatarok után újabb hőhullám várható

A kánikulai meleg után változékony időjárásra kell számítani, jellemzően felhős égbolt, eső, zápor és zivatarok jellemezhetik a következő napokat. Az ország keleti felén kiadott figyelmeztetés szerint viharos széllökések, jégeső és sok eső is várható.

Kedden jellemzően felhős idővel indul a nap, majd északnyugat felől szakadozik, csökken a felhőzet, de keleten továbbra is felhősebb maradhat az idő. Délelőtt a déli és keleti megyékben, később nagyjából a Salgótarján – Szeged vonal szélesebb környezetében alakulhat ki eső, zápor, zivatar.

A Dunántúlon és az északkeleti megyékben az északi, északnyugati szél megerősödik, helyenként viharos széllökések is előfordulhatnak. A hőmérsékletek napközben 23 és 28 fok között alakulnak, míg késő estére 17 és 22 fok közé hűlhet le a levegő.

Az ország nagy részén elsőfokú, citromsárga figyelmeztetés van érvényben zivatar miatt. A zivatarokat viharos széllökések, apróbb szemű jég és sok eső kísérheti. Kedden a zivatarok a Tiszántúl felé húzódnak át, de a Dunántúlon a nap több órára kisüthet. Estére a légkör várhatóan megnyugszik.

A következő napokban sok napsütésre lehet számítani, de futó záporok és zivatarok is előfordulhatnak, a szél több helyen élénk lesz. A hőmérséklet fokozatosan emelkedik, és szombaton indul az újabb hőségperiódus, amely vasárnap tetőzik országszerte 30-37 fokkal. A hőmérséklet csupán 29-34 fokra „esik vissza” a következő hidegfronttal, és ezek az értékek maradnak előre láthatóan a hónap közepéig.

Az orvosmeteorológiai előrejelzés szerint hideg fronthatás várható, legáltalánosabb panaszként fejfájás, migrén, vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A szeles időjárás hatására a levegőminőség kedvezően alakul.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras