Az újonnan megválasztott polgármesterek kihívásai

Soha nem kellett még ennyit várniuk az újonnan megválasztott polgármestereknek, hogy hivatalba léphessenek, ami aggodalmakat vet fel a távozó településvezetők tevékenységével kapcsolatban.

Az újonnan megválasztott polgármesterek szokatlanul hosszú időt kell várjanak a hivatalba lépésükig, miután az önkormányzati választásokat júniusban tartották az Európai Parlamenti választásokkal egy időben, azonban a hivatalban lévő polgármesterek őszig maradnak pozíciójukban. Ebben az átmeneti időszakban a távozó polgármesterek továbbra is rendelkeznek a választás előtti jogosítványokkal és hatáskörrel.

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége elnöke, Schmidt Jenő szerint a helyi költségvetési rendelet korlátozza a polgármestereket, így jelentős eltérésre nincs lehetőség, és a kasszát sem lehet kiüríteni büntetőjogi felelősségvonás veszélye nélkül. Schmidt hozzátette, hogy a polgármestereknek fel kell készülniük az átadás-átvételre, és a jogszabályok biztosítják a helyettesítést, ha a polgármester nem tudja ellátni feladatait.

Schmidt Jenő, aki Tab fideszes polgármestereként 22 év után vesztette el a választást, a vereségét a "Magyar Péter-jelenségre" és a Fidesz-ellenes hangulatra vezeti vissza, de nem tervezi, hogy elhagyja a pártot.

Naszádos Péter, Hévíz frissen megválasztott polgármestere, aki a választásokig bankcsoportnál audit igazgatóként dolgozik, már megbeszéléseket folytatott a jelenlegi polgármesterrel a folyamatban lévő projektekről és a teendőkről, jelezve, hogy tiszteletben tartja az aktuális polgármester döntési és felelősségi körét.

A Hegyvidéken pedig vita alakult ki a távozó polgármester, Pokorni Zoltán és utódja, Kovács Gergely, a Kétfarkú Kutya Párt elnöke között, amelyről videó is készült.