Harold James: Marine Le Pen pártja pénzügyi összeomlást hozhat Franciaországban

A radikális francia pártok, úgy tűnik, nem vették figyelembe Liz Truss 2022-es katasztrofális brit miniszterelnökségének tanulságait, és Franciaországban a fiskális aktivizmus veszélyei miatt újabb összeütközés fenyeget a felelőtlen kormányzat és a pénzpiacok között.

A trussing, amely eredetileg építkezési és konyhai tevékenységeket jelölt, ma már egy olyan kormányzati gyakorlatot is takar, amely irreális ígéreteket tesz, és ez súlyos gazdasági problémákhoz vezethet. Liz Truss miniszterelnöksége alatt a brit kormány 45 milliárd fontos, fedezet nélküli adócsökkentései pánikot váltottak ki, ami a Bank of England (BoE) beavatkozásához vezetett. A BoE támogatása azonban csak ideiglenes volt, és Truss kormánya végül összeomlott.

Franciaországban Emmanuel Macron elnök meglepetésszerűen feloszlatta a nemzetgyűlést, miután pártja gyengén szerepelt az európai parlamenti választásokon. Ez a lépés a Nemzeti Tömörülés előretörését hivatott megfékezni, de ha a szélsőjobboldali párt hatalomra kerülne és megvalósítaná ígéreteit, az pénzügyi összeomlást okozhatna Franciaországban. A választások első fordulójában a Nemzeti Tömörülés jelentős támogatottságot szerzett, és az előrehozott választások bejelentése önmagában is negatív hatással volt a kötvényhozamokra.

A történelmi példák félelmetes előzményeket sugallnak, mint például a két világháború közötti Németország, ahol a parlamenti választások nem hoztak egyértelmű eredményt, és végül Adolf Hitler került hatalomra, ami súlyos következményekkel járt.

A franciaországi választásokon a Macron-ellenes bal- és jobboldali koalíciók egyaránt fiskális aktivizmust támogatnak, ami kötvényeladást válthat ki. Az Európai Központi Bank (EKB) dilemmával néz szembe: vagy támogatja a kötvényvásárlást, vagy elutasítja azt, ami politikai következményekkel járhat.

A brit Munkáspárt a korábbi trussing esetek tanulságait levonva költségvetési felelősséget és hitelességet helyez előtérbe, és jelentős győzelmet várhat a választásokon.

A jegybankok korlátozó szerepe és a nemzetközi piacokhoz való hozzáférés fontossága ellenére a trussing irányvonalat követő politikusok továbbra is kritizálhatják a jegybankokat, ami Franciaországban és az Egyesült Államokban is előfordulhat a közeljövőben.

Harold James, a Princeton Egyetem történészprofesszora és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) történésze, több könyv szerzője, amelyek a két világháború közötti Németország, az IMF története, az európai monetáris unió és a globalizáció kérdéseivel foglalkoznak.