Apukásodott, de nem kopott a Take That

Több mint 30 éves pályafutása során először adott koncertet Magyarországon a Take That. A brit együttes a Life Under The Stars turné keretében lépett fel július 3-án a Budapest Parkban, ahol Gary Barlow, Howard Donald és Mark Owen egy üveg bor és néhány doboz sör társaságában örvendeztette meg a rajongókat.

A Take That 1993-as alapítása óta ötről három fősre szűkült, és a 2023 őszén kiadott This Life című lemezükkel érkeztek Budapestre. Az eredetileg öt tagból álló fiúcsapatot Manchesterben alapították, és bár Robbie Williams és Jason Orange már nem részei a formációnak, a három maradék tag továbbra is aktívan koncertezik. A szerdai estén a Take That előtt a 90-es évek egyik hazai sztárcsapata, az FLM is színpadra lépett, 28 év után újra összeállva. Császár Előd és Hoffer Dani duója a retrobulikon ma is népszerű slágereikkel melegítette be a közönséget, bár a produkciójuk inkább a kilencvenes évek vidéki diszkós hangulatát idézte fel.

Az időutazás a nosztalgia jegyében zajlott, hiszen a Take That és az FLM egyaránt a 90-es évek meghatározó zenekarai voltak. A koncertre érkező közönség vegyes összetételű volt, gyerekektől kezdve a hölgyeken át a férfiakig, és több hazai híresség is megjelent az eseményen, köztük Heatlie Dávid, Majoros Péter, Pápai Joci és Liptai Claudia.

A Take That produkciója emberközeli hangulatot árasztott, ahol a látvány és a díszlet egyszerűsége ellenére is a zenekar tagjai kerültek a középpontba. A koncerten a Greatest Day és a Giants című dalokkal kezdtek, és Mark Owen korábbi kétségeit, miszerint nem lenne magyar közönségük, az este teljes mértékben eloszlatta.

A koncert során a Take That tagjai magyar sört is kóstoltak a színpadon. Mark Owen egy piknikes kosárból elővett egy üveg Tokaji bort, amit Gary Barlow a kedvenc desszert borának nevezett, majd helyi sört rendeltek, amit a színpadon meg is ittak. Az előadók a koncert végén közvetlenül is kapcsolatba léptek a közönséggel, leugorva a fotósárokba és pacsizva az első sorokban állókkal. Azonban a Budapest márkájú sört, amit a tagok tipikus magyar italként kortyolgattak, valójában a Budapest Park hivatalos sörének köszönhetően kapták, ami kissé elütött a magyar különlegességek piknikjének hangulatától.

A Take That koncertje másfél órás, hangzásban és látványban kifogástalan produkció volt, amely során a régi nagy slágerek mellett az új dalok is elhangzottak. A rajongók számára különleges élményt jelentett, hogy ennyi idő után élőben hallhatták azokat a dalokat, amelyek egykoron meghatározták a tinikorukat.

A budapesti koncerten a harmadik számig kellett várni arra, hogy a kilencvenes években találjuk magunkat, az 1993-as Everything Changes-nek jutott a megtiszteltetés, hogy megnyissa az időkaput. A Take That tagjai szemmel láthatóan nagyon hálásak voltak azért, hogy ennyien és ilyen rajongással kíváncsiak voltak rájuk – még mindig. A zenekar tagjai a színpadon elmesélték a történetüket, és saját maguk narrációjában reflektáltak az idő múlására, így váltak élő történelemmé. Az öt eredeti tagból már csak hárman vannak ugyan, de az együttes DNS-ét még hordozzák magukban. A produkció profin össze volt rakva, a régi nagy klasszikusok mellett a Greatest Day vagy a Hold Up A Light döccenő nélkül illeszkedett az új dalokhoz. Az önirónia és az életmű tartósságát jelző elemek is jelen voltak a koncerten, amely így nem csak a nosztalgia, hanem a frissesség érzetét is keltette.

(Borítókép: Take That. Howard Donald, Gary Barlow, Mark Owen. Fotó: Tövissi Bence) (Nyitóképünk forrása: Facebook / Budapest Park / Marton Nagy Photo)