A bankok állampapír-portfólió átrendezésével további extra profitra tettek szert

A kormány 2023-ban négy terelőintézkedésből álló programot hirdetett meg az önfinanszírozás megerősítése és a lakossági megtakarítások reálértékének megőrzése érdekében, amelyek közül háromnál teljesültek a kitűzött célok. Azonban a hitelintézetek extraprofitadó fizetési kötelezettségük csökkentésére vonatkozó kormányzati elvárások csak részlegesen teljesültek.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságstratégiáért, pénzügyi forrásokért és makrogazdasági elemzésért felelős államtitkára, Lóga Máté szerint a kormány célja, hogy csökkenjen Magyarország külföldi forrásokra való ráutaltsága, ami alapvetően az MNB „Önfinanszírozási programjára” és a lakossági állampapír termékportfólióra épült. Az államtitkár kiemelte, hogy a hitelintézetek állampapír-állománya 2021. májusára elérte a 11 000 milliárd forintot meghaladó szintet, de 2024. áprilisban már csak 9 800 milliárd forint körül volt.

A kormány 2023. júniusában hirdetett meg egy négy elemből álló intézkedéscsomagot, amelynek célja az önfinanszírozás megerősítése volt. A négy terelőintézkedés közül háromnál teljesültek a kormány elvárásai az elmúlt évben, de a negyedik, a hitelintézetekre vonatkozó elemnél kockázatok merültek fel.

A Portfolio elemzése szerint a bankrendszer extranyereségre tehetett szert azzal, hogy az állampapír-portfóliójának átrendezésével próbált megfelelni az extraprofit-adó felezésével kapcsolatos követelményeknek. A hitelintézetek 2027. január 1-je után lejáró állampapír állományukat több mint 1200 milliárd forinttal növelték, míg a 2027 előtt lejárókat több mint 1600 milliárd forinttal csökkentették, ami összességében több mint 400 milliárd forintos csökkenést eredményezett.

Az állampapír portfólió átrendezésével történő megfelelés mögötti motivációt az inverz hozamgörbe jelentette, mivel a rövid hozamok magasabbak voltak, mint a hosszú hozamok, így a bankok számára jobban megérte a likviditásukat magas kamattal rendelkező jegybanki eszközökben tartani.

Egyes bankok esetében az állampapír állomány növekedett, és több kisebb intézmény teljes egészében megfelelt a kormányzati elvárásnak. A teljes adókedvezmény nagyjából felét a hitelintézetek már úgy szolgálták meg, hogy mind a 2027. január elejét követően lejáró, mind pedig a teljes állampapír állományukat növelték.

Az államtitkár szerint nem korrekt elvárni a kormányzattól, hogy szó nélkül hagyja, hogy a magas jövedelmezőségi helyzetben lévő bankok további extrajövedelemre tegyenek szert, részben a kormányzati szándék figyelmen kívül hagyásával.

A bankok várható eredménye az idei évben az előzetes adatok alapján közel kétszerese lehet a tavalyi év azonos időszakában látott eredménynek. Lóga Máté utalt is rá, hogy 2024 első öt hónapjában a szektor adózás előtti profitja már most megközelítette a 900 milliárd forintot, ami duplája a tavalyi bázisidőszakénak.

Az OTP Bank részvényei lefordultak a kormányzat részéről érkezett dörgedelmekre, az árfolyam 0,9 százalékkal csökkent a kereskedés első félórájában. Az OTP Bank idei extraprofitadó terhe „csak” 12,4 milliárd forint lesz, ez maximum a felére csökkenthető le a kormányzat által elvárt állampapír vételekkel. A bevezetés évében (2022) még 78 milliárd forint volt az OTP adóterhe ezen a soron.

(Borítókép: Lóga Máté 2024. május 14-én. Fotó: Balogh Zoltán / MTI)